Sistemul bancar romanesc da un semnal puternic asupra pietei imobiliare de la noi, anticipand dezastrul. Cele mai multe dintre bancile chestionate intr-o analiza a BNR indica ferm faptul ca urmeaza ca preturile sa se duca in jos, la fel si cererile de creditare. Momentan, preturile cresc, dar cumparatorii deja si-au pierdut interesul, se muta in chirii si asteapta prabusirea pietei. Investitiile se amana masiv, la fel si accesarea creditelor, in conditiile in care bancile devin din ce in ce mai neprietenoase in privinta dobanzilor si a criteriilor de finantare. Traim un moment de stand by in imobiliare, cu romani ce asteapta ieftinirile si dezvoltatori dornici sa vanda, pentru a-si acoperi macar o parte din chletuielile mult crescute de inflatie.
BNR a chestionat cele mai mari banci prezente pe piata romaneasca, iar concluziile acestei analize indica faptul ca vin vremuri grele pentru sectorul imobiliar romanesc.
Studiul mai reliefeaza faptul ca peste jumatate dintre participantii la analiza au inregistrat o crestere a pretului mediu pe metru patrat al unei locuinte in primul trimestru al acestui an. De altfel, 48% au indicat mentinerea constanta a pretului de achizitie. In ceea ce priveste cererea de credite, aproximativ 57% atrag atentia asupra faptului ca aceasta a ramas constanta in T1 2022, in timp ce, in cazul a nu mai putin de 43% dintre banci, a crescut.
De asemenea, si analistii CFA Romania, intr-un raport de la finele lunii trecute, noteaza ca se asteapta la scaderea preturilor la imobiliare, dar si la o inflatie mai mare si deprecierea monedei nationale. Unii economisti cred ca preturile imobiliarelor, din anumite orase mari, sunt supraevaluate in acest moment!
“Pe fondul aversiunii la risc declansata de invazia Rusiei in Ucraina, precum si a inflatiei ridicate, componenta de anticipatii a indicatorului de incredere macroeconomica al Asociatiei CFA Romania si-a continuat scaderea si in luna aprilie. De asemenea, anticipatiile inflationiste au continuat sa creasca, rata prognozata a inflatiei atingand un maxim istoric al sondajului. In ceea ce priveste evolutia ratelor de dobanda, participantii la sondaj anticipeaza majorari suplimentare a ratei de dobanda de catre Banca Nationala in urmatoarele 12 luni”, arata Adrian Codirlasu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.
Dezvoltatorii imobiliari nu constientizeaza tendinta sau nu vor sa o recunoasca?
Daca ascultam declaratiile celor mai multi dezvoltatori imobiliari, vin scumpirile masive pentru locuinte. Majoritatea discursurilor merg in directia: „cumpara acum sau vei regreta”! Asa sa fie sau e dorinta de a convinge cumparatorii sa cumpere, de vreme ce interesul romanilor a scazut puternic, atat pentru achizitiile cash, cat si pentru creditare?
„Proiectele care vor fi livrate in perioada urmatoare vor avea clar o crestere de cel putin 20-30% la finalizare. In conditiile scumpirii costurilor de constructie, multi dezvoltatori vor fi fortati sa creasca preturile. In plus, vor fi si cei care vor specula momentul, pentru a-si creste si ei preturile”, spunea pentru
Wall-Street.ro, Cristian Nicola, fondatorul companiei de consultanta imobiliara Investpoint.
Cu toate acestea, mai sunt si voci in randul companiilor imobiliare sau de consultanta in domeniu care spun lucrurilor pe nume si recunosc faptul ca romanii nu se mai ingramadesc sa dea cu banul pe piata imobiliara. De exemplu, Gabriel Blanita, director companie de consultanta imobiliara: „Cererea nu mai are acelasi suflu ca in 2021. Vedem o inflatie foarte, foarte mare si asta afecteaza venitul disponibil al oamenilor, vedem un cost al imprumutului care e in crestere”, a spus el pentru Pro tv.
„Daca anul trecut se incadrau la 70.000 de euro, acum banca abia le da 55.000 de euro. Sunt nevoiti sa-si caute apartamente in blocuri vechi si acestea sunt inexplicabil de scumpe”, a declarat, la randul sau, Alexandru Sandu, broker imobiliar, referitor la conditiile de creditare ale bancilor, care si-au redus toleranta la risc.
Constructiile, la un pas de colaps
Pe de alta parte, Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) sustine ca sectorul e in colaps, iar santirele din tara risca sa se inchida. “Dupa un 2020 pandemic in care industria constructiilor a constituit un pilon de sustinere a economiei romanesti, a urmat o serie de crize care au agresat sever sectorul aducandu-l intr-o stare critica”.
„Daca lucrurile raman asa, mai mult de jumatate din firme vor intra in insolventa sau faliment. Dupa firme, automat, daca acestea vor da semne de slabiciun, cei mai multi dintre cei calificati, dintre cei buni, vor pleca”, avertizeaza Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor de Constructii.
Intre timp, pana cand vom asista la ieftiniri, vedem cum preturile isi continua ascensiunea. In ultimii doi ani, pretul apartamentelor s-a majorat, in medie, cu 30%. In ultimul an, media de crestere a preturilor a fost de 7,5% la nivel national. Acum, pretul locuintelor se apropie de pragul psihologic de 2.500 de euro pe metrul patrat.
Cel mai scump metru patrat de constructie din tara se vinde in Cluj si este in medie 2.465 de euro. Vorbim despre o crestere cu 2.2% fata de luna aprilie si cu 29% mai mult fata de anul trecut. In Bucuresti, metrul patrat construit a ajuns la 1.747 de euro si a inregistrat o scumpire de 3,3% luna trecuta si de 18% comparativ cu anul trecut.
Un alt aspect interesant este acela ca romanii sunt din ce in ce mai interesati de chirii, semn ca reculul cererii va persista. De la o luna la alta, piata chiriilor s-a majorat cu 30%. Se preconizeaza astfel un „razboi” al nervilor intre cumparatori si dezvoltatori: cine va renunta primul?