Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an

Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ministrul Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor. 

Concursul pentru inspectorii școlari nu ne organizează nici anul acesta, după cum a declarat noul ministru al Educației, Ligia Deca, în cadrul primei conferințe de presă. Deca a precizat că aceste concursuri se vor putea susține după ce proiectul Legii învățământului preuniversitar va fi adoptat. Amintim că 21 inspectori școlari generali sunt de la PNL, 17 de la PSD și 2 de la UDMR.

Întrebată de Edupedu.ro dacă se va organiza anul acesta concurs pentru funcțiile din inspectoratele școlare, Ligia Deca a răspuns că „eu îmi doresc profesionalizarea managementului atât la nivel școlar, cât și la nivel inspectoratelor sau direcțiile județene de învățământ preuniversitar. Sunt adepta concursurilor, da”.

„Prioritatea este să avem noul pachet legislativ. Pe forma nouă a organizării la nivel județean, vom porni în organizarea concursurilor”.

Edupedu.ro a arătat într-o analiză că pe 11 ianuarie 2021 Sorin Cîmpeanu anunța că în acel an va fi organizat concurs pentru inspectorii școlari, iar pe 16 ianuarie că va avea loc în primăvara 2021. Cîmpeanu a numit inspectori „din pix” până în ultima lună de mandat, cu justificarea că nu are sens să mai organizeze concurs, dacă tot se schimbă legea și inspectoratele vor fi redenumite.

Sub mandatul Cîmpeanu, inspectoratele au cunoscut cea mai profundă politizare din ultimii ani – ajungând să fie numiți politic și inspectorii fără funcții de conducere.

Lista inspectorilor școlari generali, în septembrie 2022: 21 de la PNL, 17 de la PSD și 2 de la UDMR.

Inspectoratul Școlar Județean Sălaj este condus de Vasile Bulgărean (membru PNL) numit prin Ordin de ministru de către Sorin Câmpeanu la data de 23 martie 2020. Celelalte două funcții de conducere de inspector școlar adjunct au fost date la PSD și UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *