FOTO| Primăria Boghiș pregătită de noi investiţii majore în comună
Comuna Boghiș este formată din satele Boghiș (reședința) și Bozieș și are o populație de aproximativ 2.000 de locuitori.
Primăria Boghiș este condusă de primarul Bernáth István aflat la primul mandat, după ce a câștigat alegerile cu un scor electoral de peste 95%. Bernáth István este de profesie inginer agronom, a fost viceprimar timp de trei mandate în perioada 2008-2020, are 41 de ani, este căsătorit și are patru copii.
Viceprimarul comunei Boghiș este Kovacs Bela, președintele UDMR Boghiș și consilier local din anul 2000. Kovacs Bela este de profesie inginer, iar înainte să ocupe funcția de viceprimar a fost antreprenor. Viceprimarul Kovacs Bela are 51 de ani, este căsătorit și are doi copii. Viceprimarul este responsabil de gospodărirea comunală, social, întreținere și mediu.
Consiliul Local Boghiș care numără 11 consilieri locali este compus din: 9 consilieri UDMR, 1 consilier PSD, 1 consilier independent.
„În calitate de primar al Comunei Boghiş adresez bun venit tuturor celor care vizitează comuna noastră. Comuna Boghiş este una dintre cele mai vechi şi mai frumoase aşezări omeneşti de pe cursul superior al văii râului Barcău. Situată în partea nord-vestică a ţării, în sud-vestul judeţului Sălaj, în depreşiunea Şimleu Silvaniei, mărginită de munţii Plopişului şi de Măgura Şimleului, peisajul pitoresc, resursele naturale, ospitalitatea oamenilor, valorile culturale şi folclorice oferă vizitatorilor posibilităţi variate şi bogate de recreere şi de petrecere a timpului liber”, spune primarul Bernáth István.
Lucrări finalizate la extinderea rețelelor de apă și canal
Primăria Boghiș a finalizat în cursul anului 2020 un proiect finanțat din fonduri europene (AFIR) pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare în satele Boghiș și Bozieș.
În cadrul proiectului s-au realizat următoarele:
- – 6 kilometri de rețea de canalizare
- – 300 metri rețea de apă
- – 505 recorduri la canalizare
- – 84 racorduri la rețea apă
- – 11 stații de pompare canalizare
„Cu acest proiect am reușit să acoperim cu rețea de apă și canalizare în proporție de 95% din suprafața comunei Boghiș. Mai apar străzi noi unde este nevoie să extindem utilitățile publice”, spune primarul Bernáth István.
În prezent cetățenii pto participa la proiectul „Prima racordare la rețeaua de apă și canalizare”, finanțat prin PNRR. Până în prezent au fost depuse 48 de cereri la nivelul comunei Boghiș. Finanțarea este asigurată prin Asociația Someș-Tisa, astfel că cetățenii care se racordează la utilități nu vor avea de plătit niciun leu, totul fiind suportat din fonduri europene.
Străzi asfaltate și poduri noi cu finanțare prin PNDL 2
Un alt proiect important care a fost finalizat cu succes în anul 2021 este cel privind asfaltarea a 5,4 kilometri de străzi și ulițe, dar și construirea a trei poduri noi. Proiectul a fost finanțat prin Programul Național de Dezvoltare etapa 2.
Au fost asfaltate străzi și ulițe în ambele sate Boghiș și Bozieș, iar cele trei poduri au fost construite peste Valea Bacăului, Valea Iazului și Valea Plopișului.
Iluminat public modern cu lămpi LED
Din anul 2020 și până în prezent Primăria Boghiș a schimbat cu bani de la bugetul local toate corpurile de iluminat vechi și au fost montate corpuri economice LED. Totodată, au fost montate și întrerupătoare inteligente. Factura la energie a scăzut considerabil, iar cetățenii se bucură de o vizibilitate excelentă pe timp de noapte.
Sistem de supraveghere video performant
Primăria Boghiș pune accent pe siguranța cetățenilor și pe bunurile acestora, astfel că a realizat un sistem de supraveghere modern cu camere video compus din 37 de camere, montate la toate ieșirile din sate, intersecții, treceri de pietoni, unități de învățământ. Sistemul dispune și de o cameră video specială pentru identificarea numerelor de înmatriculare auto.
„Proiectul este foarte benefic, reduce infracționalitatea și ajută la siguranța traficului rutier”, explică primarul.
Primăria Boghiș a realizat lucrări de întreținere a drumurilor neasfaltate prin pietruire, folosind 1600 de tone de piatră în anii 2020-2021, pe străzile în care s-a introdus deja rețeaua de apă și canalizare.
Primăria Boghiș are viziune și se gândește mereu la proiecte de viitor, sens în care a achiziționat două terenuri – unul lângă școală în perspectiva extinderii cu un spațiu de joacă, parcare, cantină; iar al doilea teren a fost achiziționat cu intenția de a construi un Centru Cultural Multifuncțional.
Tot cu bani de la bugetul local Primăria Boghiș a realizat peste 1 kilometru de trotuare în 2021 și peste 400 m în anul 2022, pe drumurile intens circulate și pe care există rețea de apă și canalizare.
Parcul central din Boghiș a fost reamenajat
Administrația locală a finalizat lucrările de reabilitare a parcului central din Boghiș, unde a fost înlocuit mobilierul stradal, s-a realizat o amenajare peisagistică deosebită cu flori, arbori și lapadare, s-au amenajat alei pietonale, s-a construit un foișor. La fel a fost amenajat și spațiul verde de pe malul Barcăului.
Se lucrează la sala de sport finanțată prin CNI
Primăria Boghiș a câștigat un proiect de finanțare de la CNI București pentru construirea unei săli de sport în valoare de 2,5 milioane lei. În anul 2021 s-a aprobat finanțarea, iar potrivit constructorului proiectul va fi finalizat în vara anului 2023, când sala de sport va fi dată în folosință elevilor.
Noua investiție cuprinde un teren de sport multifuncțional de dimensiuni 37,00m x 23,00m pentru fotbal, handbal, volei, baschet. Clădirea este dotată cu vestiare, grupuri sanitare, magazie pentru materiale sportive. Curtea va fi amenajată cu locuri de parcare.
„Este o mare bucurie că se construiește la noi în comună o astfel de sală de sport. Era foarte necesară, doarece elevii făceau orele de sport într-o sală de clasă improvizată. Odată cu finalizarea proiectului elevii vor avea la dispoziție o sală modernă pentru practicarea sportului”, spune primarul.
Primăria Boghiș derulează un proiect pe fonduri europene pentru înscrierea gratuită a imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. În cadrul proiectului sunt cuprinse 6300 de imobile, o suprafață de 485 hectare teren intravilan și o suprafața de 2572 hectare teren extravilan.
Boghiș este prima comună care va finaliza lucrările de cadastrare. Proiectul este finanțat prin OCPI Sălaj. Lucrările au început în octombrie 2021 și vor fi finalizate în prima parte a anului 2023.
„Fiecare parcelă de teren din comună va avea număr cadastral. Proiectul cuprinde aproximativ 6000 de proprietăți și o suprafață de 3.000 de hectare. Pentru reușita proiectului s-a depus o muncă titanică împreună cu toată echipa din Primărie, ocazie cu care le mulțumesc pentru efortul depus”, explică primarul.
Primăria Boghiș lucrează și la PUG-ul nou, proiect început cu bani de al bugetul local și finanțat ulterior de Ministerul Dezvoltării. PUG-ul urmează să fie finalizat în anul 2023.
Proiecte noi de dezvoltare cu finanțare asigurată
Primăria Boghiș a depus un singur proiect de finanțare pe Programul Național de Investiții, astfel că a câștigat suma de 12 milioane lei pentru asfaltarea drumurilor comunale și străzi în lungime totală de 6 kilometri.
În cadrul proiectului vor fi asfaltate străzi în ambele sate Boghiș și Bozieș, dar și două drumuri comunale, respectiv DC 85 Boghiș – Iaz și DC 91 C Boghiș – Bozieș.
„Odată cu finalizarea acestui proiect reușim să asfaltăm 70% din străzile și ulițele din comună”, spune primarul.
Primăria Boghiș a câștigat două proiecte de investiții pe PNRR în valoare totală de peste 1 milion de lei.
- Eficiență energetică clădire Dispensar medical în valoare de 965.000 lei. În cadrul proiectului dispensarul medical va fi reabilitat complet din punct de vedere energetic, izolație termică exterioară, sistem de încălzire nou cu pompă de căldură și panouri solare, etc.
- Achiziționare stații de încărcare electrice pentru auto în valoare de 403.000 lei
Priăria Boghiș a mai depus un proiect pe PNRR pentru modernizarea iluminatului public și telegestiune, cu scopul de a reduce cheltuielile cu energia electrică. Proiectul se află în evaluare.
Primăria Boghiș a câștigat un proiect de 14.000 de euro prin GAL Valea Crasnei și Barcăului pentru dotarea cu utilaje pentru întreținerea drumurilor pe timp de iarnă. Va fi achiziționat un tractor cu remorcă, lamă de zăpadă și răspânditor material antiderapant.
Totodată administrația locală are depus un proiect pentru achiziția de echipamente TIC – tablete, laptopuri, table inteligente, videoproiectoare, un proiect finanțat din fonduri europene.
Rețea de gaz în comuna Boghiș
Primăria Boghiș face parte din ADI Valea Barcăului alături de alte 8 comune din vecinătate, respectiv Valcău de Jos, Nușfalău, Plopiș, Camăr, Carastelec, Măeriște, Ip, Halmășd, iar împreună au întocmit un proiect comun pentru introducerea gazului metan. A fost finalizat Studiul de Fezabilitate și urmează depunerea proiectului pe o axă de finanțare europeană.
Lungimea rețelei de gaz aferentă comunei Boghiș este de aproximativ 22 de kilometri.
Soluția Transgaz: SRM va fi amplasat în com. Nușfalău de unde va porni rețeaua de gaz spre Valcău de Jos, conductă la care va fi racordată și comuna Boghiș.
Beneficiari: 600 de gospodării din Boghiș și Bozieș
Comuna Boghiș în TOPUL comunelor inteligente din România
Primăria Boghiș are pus în funcțiune un sistem de plăți online a taxelor și impozitelor încă din anul 2021.
Comuna Boghiș se află în topul comunelor inteligente„Smart Village”, ceea ce înseamnă, în esență, digitalizarea serviciilor publice, interacțiune facilă și rapidă cu cetățenii, digitalizarea educației, protejarea inteligentă a mediului înconjurător și folosirea unor soluții smart pentru susținerea economiei locale.
„Mulțumesc cetățenilor pentru încrederea acordată și vreau să-i asigur că atât eu, cât și întregul colectiv din Primărie, suntem dedicați comunității. Împreună cu echipa mea am reușit să obținem finanțare pentru mai multe proiecte care vor demara în perioada imediat următoare. Suntem atenți la fiecare oportunitate de finanțare pentru a atrage cât mai multe fonduri pentru investiții în comuna noastră. Totodată, punem un mare accent pe latura culturală și organizăm multe evenimente culturale în care implicăm tineri, vârstnici, profesori. Doresc tuturor multă sănătate și continuăm să fim în slujba cetățeanului”, transmite primarul Bernáth István.