Peste 340 de elevi, implicați de polițiștii sălăjeni și reprezentanţii A.N.A în activități educativ-preventive
În perioada 27 februarie – 3 martie a.c., poliţiştii sălăjeni au desfăşurat, alături de 346 de elevi din șase unități școlare din mediul urban și din mediul rural din județul Sălaj o serie de activităţi preventive, în cadrul programului național „Şcoala Altfel”.
Pe parcursul întregii săptămâni, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, polițiștii Serviciului Rutier, împreună cu reprezentanții din teritoriu ai Agenției Naționale Antidrog, alături de cadrele didactice au desfășurat activități interactive pe linia prevenirii violenței și a consumului de droguri, tutun și alcool, le-au transmis elevilor recomandări cu privire la măsurile de autoprotecție ce trebuie adoptate pentru a nu deveni victime, când se află în colectivitate, dar mai ales în timpul liber și le-au oferit sfaturi despre comportamentul preventiv în trafic.
În activități au fost implicați elevii de la Școala Gimnazială ,,Gheorghe Lazăr”, Școala Gimnazială ,,Iuliu Maniu”, Liceul Tehnologic ,,Voievodul Gelu” din municipiul Zalău, Școala Primară din localitatea Dolheni, Liceul Tehnologic ,,Ioachim Pop” din Ileanda și Școala Gimnazială ,,Horea” din Șimleu Silvaniei.
Reprezentanții Agenției Naționale Antidrog au interacționat cu elevii și adolescenții, informându-i cu privire la evenimentele negative în care ar putea fi implicați ca urmare a consumului de alcool și droguri.
Tinerii au primit informații utile despre efectele negative pe care substanțele interzise le au asupra organismului, asupra dezvoltării, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite fapte ilegale.
De asemenea, polițiștii rutieri sălăjeni le-au prezentat elevilor laboratorul mobil de educație rutieră, în interiorul căruia, prin intermediul unor jocuri educativ-preventive, li s-a explicat importanța cunoașterii și respectării normelor rutiere de către participanții la trafic, precum și conștientizarea pericolelor la care se expun cei care încalcă regulile de circulație.
Cei prezenți au avut ocazia să participe la un experiment, care presupunea parcurgerea unui traseu cu obstacole, purtând ochelari speciali, ce distorsionează realitatea și simulează efectele psihomotorii ale consumului de alcool sau droguri.
Elevii au manifestat interes fața de temele și subiectele prezentate, ridicând probleme și dificultățile cu care se confruntă atât în relațiile colegiale, cât și în afara programului școlar, sens în care le-au fost acordate sfaturi și recomandări astfel încât sa nu fie nevoiți să se confrunte cu situații care le-ar putea pune în pericol viața.
Polițiștii sălăjeni continuă activitățile informativ – preventive, în vederea conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la importanța respectării normelor rutiere, în special a celor cu privire la conducerea sub influența alcoolului sau substanţelor psihoactive, respectarea regimului legal de viteză, traversarea neregulamentară, utilizarea telefonului mobil sau portul centurii de siguranță.
*
Dintre sfaturile pe care poliţiştii le adresează celor mici, amintim:
* Pe drum, fii atent la semnele de circulație și respectă ceea ce indică ele! Astfel, vei fi în siguranță!
* Când mergi pe stradă, fii foarte atent! Ai deosebită grijă la traversarea străzii!
* Traversează doar la culoarea verde a semaforului! Culoarea roșu înseamnă STOP! Când o vezi, oprește-te și așteaptă culoarea verde!
* Când urci în mașină, pune-ți întotdeauna centura de siguranță! Amintește-le și celorlalți pasageri să facă același lucru! Centura de siguranță îți protejează viața și sănătatea!
* Când mergi spre școală, deplasează-te întotdeauna pe trotuar, iar dacă nu este trotuar, pe marginea drumului! În situația în care nu există nici margine, te poți deplasa pe carosabil, însă fii foarte atent și stai cât mai aproape de margine! Întotdeauna mergi pe partea stângă a carosabilului!
* De fiecare dată când te simţi în pericol, anunță mai întâi un adult despre problema pe care o ai, iar acesta va decide dacă este nevoie să sune la 112.
*Joacă-te doar în locurile sigure! Nu te juca niciodată lângă șosea sau iarna pe lacul înghețat!
* Dacă ești singur acasă, nu deschide nimănui ușa! De asemenea, nu te juca cu obiecte care te pot răni (cuţit, chibrit, aragaz)!