PSD și PNL încă negociază ministere. Social-democrații vor să împingă rotativa guvernamentală în iulie
Mai multe voci din PSD au sugerat, în ultima perioadă, că data rotativei guvernamentale care, potrivit protocolului semnat de PSD și PNL ar avea loc în luna mai, ar trebui amânată. Invitat la „Puterea Știrilor”, liberalul Tănase Stamule a susținut că „există o presiune din partea PSD ca această reformă a pensiilor speciale să aibă loc înainte de rotativă, când guvernarea va fi preluată de social-democrați, care vor da premierul”. Cum jalonul privind pensiile speciale e foarte greu de crezut că se poate realiza mai devreme de luna iunie, devine limpede de ce social-democrații au interesul să împingă data rotativei până după acest jalon.
De data aceasta, un social-democrat, Dragoș Benea, chiar vicepreședinte al PSD, a avansat și o dată: după 1 iulie. Europarlamentarul Dragoş Benea a declarat că rotativa guvernamentală va fi făcută odată cu rectificarea bugetară, deci asta înseamnă că după 1 iulie. El a menţionat că nu este o problemă o întârziere de o lună, ci important este să se întâmple cu legile bine făcute şi din punct de vedere al rectificării şi al jaloanelor din PNRR, să se facă o predare de ştafetă rapidă, dar cu socotelile bine făcute.
Reacția PNL
De cealaltă parte, liberalii ar prefera calendarul inițial al rotativei. Potrivit unor surse citate de Euronews, liberalii vor decide pe 12 mai mandatul cu care se vor prezenta la negocierile cu PSD, inclusiv lista ministerelor pe care le vor cere. Astfel, liderii PNL își doresc să încheie negocierile cu social democrații până pe 25 mai, fără tensiuni în Coaliție.
Mai mulți lideri PNL au fost contactați de PS News pentru a comenta intenția anunțată din PSD de a prelungi termenul pentru rotativă până după 1 iulie. Iar reacția lor a fost mai degrabă de evitare a unui răspuns.
„Poziția PNL o prezintă purtătorul de cuvânt al PNL sau președintele partidului”, a declarat Nelu Tătaru, vicepreședinte PNL, fost ministru al Sănătăţii. Însă, în ciuda unor încercări repetate, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, nu a putut fi contactat.
„Poziția PNL-ului este cea exprimată în forurile statutare ale partidului. Nu comentez opinii personale”, a afirmat , la rândul său, Florin Roman, vicepreședinte PNL.
Ionel Bogdan, de asemenea vicepreședinte PNL, a afirmat că „nu aș vrea să dau declarații de genul ăsta politice, pentru că nu sunt pe subiect”. Cât despre implementarea proiectelor din PNRR, el susține că nu vede „ niciun fel de problemă, indiferent că rotativa se ține la 1 iunie, la 1 iulie sau la 1 august, e același lucru”.
Liberalii vor ca pe 25 mai discuțiile privind rotativa să fie încheiate
Biroul Politic Naţional (BPN) al PNL se va reuni, în jurul datei de 10 mai, urmând să facă o evaluare a şefilor de agenţii, secretarilor de stat şi miniştrilor propuşi de partid şi să se dea un mandat clar cu privire la discuţiile privind rotativa guvernamentală.
„Există flexibilitate şi la PNL şi la partenerii de guvernare. Această flexibilitate nouă ne-o dă Biroul Politic Naţional”, au afirmat sursele citate cu privire la protocolul de guvernare.
Liberalii doresc ca până pe 25 mai discuţiile privind rocada guvernamentală să fie încheiate, iar la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie calendarul să fie finalizat.
Sursele citate au precizat că sunt de dorit mai puţine ministere.
O altă discuţie ar putea viza numărul secretarilor de stat, PNL având în prezent 35 de secretari de stat în Executiv.
„Noi am cerut secretarilor de stat un raport politic. Ce au făcut de când au fost numiţi. La următoarea şedinţă a BPN vom discuta”, au explicat sursele liberale, care au indicat şi că se va discuta despre o posibilă reducere a numărului secretarilor de stat.
PSD încă negociază ministere
Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, a declarat, marți, că PSD vrea să păstreze Ministerul Transporturilor după rotativă, el precizând că „e păcat să schimbi miniştri acolo unde lucrurile merg bine, iar doi miniştri, Sorin Grindeanu şi Marcel Boloş performează”. Despre scenariul Sorin Grindeanu şef la Camera Deputaţilor, Simonis a spus că „e un scenariu şi acesta”.
Întrebat dacă cei de la PSD îşi doresc păstrea Ministerului Transporturilor, după rotativă, Alfred Simonis a răspuns: Cred că da, am fost destul de categorici în sensul acesta. (..) E foarte important că la cele două ministere care ar putea fi în discuţie, Ministerul Transporturilor şi MIPE, unde e domnul Boloş ministru, sunt doi miniştri foarte buni, care îi fac fiecare treaba pe segmentul pe care îl gestionează”, a spus Simonis, potrivit news.ro.
El a precizat că „sunt doi oameni care performează la ministere şi acest lucru se şi vede”.
„La Transporturi, toate marile proiecte au fost deblocate”, a arătat Simonis, precizând că probabil la finalul anului viitor vom avea mult mai mulţi kilometri de autostradă decât acum, iar meritul este şi al ministrului Grindeanu.
„E păcat să schimbi miniştri, să faci schimbări acolo unde lucruri merg bine şi asta este o abordare pe care o au toţi liderii coaliţiei, nu doar cei din PSD”, a afirmat Simonis. El e precizat că Sorin Grindeanu a declarat recent la Timişoara că, dacă va rămâne la transporturi, va rămâne în Guvern, în caz contrar, nu.