Guvernarea PSD-PNL, de la stabilitate politică la 50 de miniștri și premieri


Guvernarea PSD-PNL a început în toamna lui 2021 și trebuia să aducă stabilitatea politică, după o criză politică de 3 luni, provocată de ieșirea USR-ului din Guvern. În aproape 2 ani, guvernarea PSD-PNL a fost condusă de 2 premieri – Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu – și a avut în total 50 de membri (premieri, miniștri și vice-premieri), chiar 52 dacă punem la calcul și secretarii generali ai Guvernului.

Guvernul Ciucă

Guvernul Ciucă și-a început mandatul pe 25 noiembrie 2021 și la mai puțin de o lună, pe 15 decembrie, a apărut și prima demisie. Florin Roman (PNL), ministrul cercetării, inovării și digitalizării și-a dat demisia după un scandal de plagiat. În locul său a fost numit Marcel Boloș, care a rămas la Ministerul Cercetării doar câteva luni.

Lupta internă din PNL a făcut victime și în guvern, iar Dan Vîlceanu (PNL) – apropiatul lui Florin Cîțu – și-a dat demisia de la Ministerul Fondurilor Europene. Marcel Boloș a devenit, pe 3 mai 2022, noul ministru al fondurilor europene. Fotoliul lăsat liber la Ministerul Cercetării a fost imediat ocupat de Sebastian Burduja, care și-a început cariera în guvern pe 3 mai 2022.

La sfârșitul lunii iunie 2022, apare primul scandal de corupție în guvernul Ciucă. Adrian Chesnoiu (PSD) și-a dat demisia din funcția de ministru al agriculturii, după ce DNA l-a acuzat de abuz în serviciu. PSD l-a înlocuit cu Petre Daea (PSD), care a mai condus Ministerul Agriculturii și pe vremea lui Dragnea.

La sfârșitul lunii septembrie 2022, Sorin Cîmpeanu (PNL) și-a dat demisia din funcția de ministru al educației, chiar în perioada în care erau în dezbatere proiectele legilor educației. Cîmpeanu fusese acuzat de plagiat și a devenit al doilea caz din guvernul Ciucă, după Florin Roman.

Ligia Deca, consilier prezidențial până în acel moment, a preluat mandatul de la Ministerul Educației, în data de 3 octombrie 2022, și responsabilitatea de a finaliza noile legi ale educației.

Nicolae Ciuca/ Facebook
După o lună de la demisia lui Cîmpeanu, a urmat și demisia lui Vasile Dîncu (PSD), după câteva declarații controversate despre Ucraina. Pe 31 octombrie 2022, noul ministru al apărării a devenit Angel Tîlvăr. Acesta a fost și ultima schimbare în guvernul Ciucă.

În 19 luni de guvernare, guvernul Ciucă a avut un total de 28 de membri, plus secretarul general Marian Neacșu.

Guvernul Ciolacu

Guvernul condus de Marcel Ciolacu și-a început mandatul pe 15 iunie 2023, după schimbarea premierilor. Coaliția PSD-PNL a decis să continue împreună și a prezent un guvern cu 20 de membri.

După doar o lună de la instalare, premierul Ciolacu se confruntă deja cu cel mai mare scandal din ultimii ani. S-a descoperit că mai multe azile private din județul Ilfov torturau bătrânii bolnavi de Alzheimer sau alte boli grave.

Pe 13 iulie 2023, Marius Budăi, ministrul muncii, și-a dat demisia, deoarece ministerul său este direct vizat de ancheta procurorilor. De asemenea, mai multe instituții subordonate Ministerului Muncii ar fi trebuit să verifice azilele private în care bătrânii erau torturați.

Pe 14 iulie 2023, Gabriela Firea (PSD) a decis să-și dea demisia de la Ministerul Familiei, după ce dezvăluirile din presă au arătat că persoanele apropiate de fostul ministru au avut un rol important în administrarea acestor azile ale torționarilor. Gabriela Firea nu este vizată de ancheta procurorilor și Ministerul pe care l-a condus nu avea niciun rol în acest scandal.

Marcel Ciolacu
Pe 17 iulie 2023, PSD a desemnat noi miniștri: Simona Bucura Oprescu va prelua Ministerul Muncii și Natalia Intotero va fi noul ministru al familiei.

După doar o lună de guvernare, guvernul Ciolacu ajunge la 22 de membri și are de rezolvat un scandal național care poate avea consecințe electorale în 2024.

Cei mai longevivi miniștri

Există și politicieni care au reușit să-și păstreze ministerul în perioada guvernării PSD-PNL, în aproape doi ani, și nu au fost deranjați de niciun scandal.

Alexandru Rafila (PSD), ministrul sănătății, își continuă mandatul din 25 noiembrie 2021, iar nimeni nu i-a contestat fotoliul din Ministerul Sănătății.

Sorin Grindeanu este al doilea ministru care reușește să-și păstreze fotoliul și după schimbarea premierilor. Din noiembrie 2021, ministrul PSD conduce Ministerul Transporturilor, chiar dacă de multe ori a fost criticat pentru activitatea sa.

Adrian Câciu (PSD) își continuă și el activitatea în Guvern. În noiembrie 2021 a fost numit ministru al finanțelor, iar în prezent conduce Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în guvernul Ciolacu.

Cătălin Predoiu rămâne în guvernarea PSD-PNL, fiind viceprim-ministru și ministru al afacerilor interne în guvernul Ciolacu, după ce în noiembrie 2021 a fost numit în funcția de ministru al justiției, în guvernul Ciucă.

Marian Neacșu (PSD) a fost numit secretar general al guvernului, în noiembrie 2021, iar în iunie 2023, în guvernul Ciolacu, a primit funcția de viceprim-ministru fără portofoliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *