Polițiștii sălăjeni acționează pentru creșterea gradului de siguranță în trafic

Peste 1.200 de persoane au fost legitimate și 470 de conducători auto testați pentru alcool sau droguri, în cadrul unor acțiuni, desfășurate de polițiștii sălăjeni în sistem integrat, alături de jandarmi și reprezentanți ai altor structuri de aplicare a legii.

În acest sfârșit de săptămână, în contextul minivacanței și a Planului de acțiune „Blocada”, polițiștii sălăjeni au continuat acțiunile în sistem integrat și au intensificat activitățile de fluidizare și control al traficului rutier, pentru prevenirea și combaterea unor situații de risc, a faptelor comise cu violență sau pe fondul conducerii sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

Acțiunile polițiștilor sălăjeni au vizat menținerea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul comunității locale, în perioada minivacanței prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, prin desfășurarea de acțiuni specifice, punctuale, cu efective mărite, pe raza municipiului Zalău, cât și pe raza județului Sălaj.

Astfel, în perioada 11-13 august a.c., au fost desfășurate 19 acțiuni preventiv – reactive, în sistem integrat și au fost efectuate 16 filtre, în acțiuni fiind implicați 365 de polițiști sălăjeni de la structurile de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, transporturi, prevenirea criminalității și luptătorii de la acțiuni speciale, 81 de jandarmi, 6 polițiști locali, dar și reprezentați ai altor structuri de aplicare a legii.

În cadrul acțiunilor, au fost legitimate 1.224 de persoane si au fost oprite și verificate în trafic 819 autovehicule. De asemenea, au fost efectuate 470 de testări pentru depistarea consumului de alcool sau droguri.

În urma acțiunilor și controalelor desfășurate, polițiștii sălăjeni au aplicat, în total, 452 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 284.045 de lei.

Totodată, au fost constatate 12 infracțiuni, dintre care două la regimul circulației rutiere, una la Legea nr.194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, patru de natură judiciară și cinci infracțiuni de altă natură.

Din totalul sancțiunilor, 327 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea regimului circulației rutiere pe drumurile publice, 105 la Legea nr.61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, iar 20 potrivit altor acte normative.

Totodată, poliţiştii rutieri au reţinut 47 de permise de conducere, dintre care 31 pentru depășirea limitelor legale de viteză, patru pentru conducere sub influența alcoolului, iar 12 pentru alte abateri rutiere. De asemenea, au fost reţinute opt certificate de înmatriculare.

Duminică, 13 august a.c., între orele 15.00-18.00, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj în colaborare cu polițiștii Serviciului Rutier din cadrul poliției clujene au acţionat, în cascadă, pe D.N. 1 C și D.N.1 F, pentru prevenirea şi combaterea excesului de viteză, în cadrul acțiunii ROADPOL „Speed”, organizată, la nivel național, sub coordonarea Direcției Rutiere din cadrul Poliției Române, conform Programului Operațiunilor Europene 2023 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), fiind utilizate aparatele de supraveghere a traficului rutier și cele pentru măsurarea vitezei de deplasare.

Astfel, în cele trei ore, polițiștii au aplicat 84 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 71 au fost pentru depășirea limitelor legale de viteză. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut duminică, 13 august a.c., 30 de permise de conducere, 28 pentru exces de viteză în trafic și 2 pentru efectuarea de depășiri neregulamentare.

În cadrul activităților desfășurate în perioada 11-13 august a.c., polițiștii sălăjeni au continuat acțiunile pentru informarea participanților la trafic cu privire la noile modificări ale Codului Penal. Astfel, conducătorii auto opriți în trafic au fost informați de polițiști despre faptul că, un conducător auto aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere, care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Totodată, conducătorii auto au fost informați despre faptul că, pe toate categoriile de drumuri publice, sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *