Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Strâmba

Marți, 15 august 2023, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Strâmba, unde a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. După sfințirea lăcașului de cult, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, în altarul de vară, situat în vecinătatea bisericii, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La acest eveniment, au participat numeroși pelerini, în frunte cu oficialități județene și locale, atrași, cu toții, de încărcătura spirituală a acestui loc, dar și de frumusețea zonei.


La eveniment au participat primarul Comunei Hida, Petruș Dumitru și președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacuviosului Părinte stareț Arhim. Grighentie Oțelea, Crucea Sălăjană, cea mai înaltă distincție bisericească a Episcopiei Sălajului, în semn de apreciere pentru bogata activitate desfășurată în cadrul acestei vetre monahale.

De asemenea, Preasfinția Sa a oferit Domnului Adrian-Ștefan Făgărași, unul dintre donatorii principali, Crucea Sălăjană pentru mireni, în semn de apreciere pentru ajutorul acordat Sfintei Biserici.

Totodată, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în lucrările de edificare a lăcașului de cult și în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acesta.

În continuare, Preacuviosul Părinte stareț a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență, pentru distinție și pentru cuvântul de învățătură și i-a oferit o cârjă arhierească.

Începuturile Mănăstirii Strâmba datează din secolul al XV-lea, mai exact din anul 1470, conform cercetărilor documentare ale istoricului Augustin Bunea. Potrivit tradiției, întemeietorul acestui sfânt lăcaș de cult este o femeie bogată care avea un handicap la picior și la coloană, fiind gârbovă (strâmbă). Aceasta avea o fiică bolnavă și văzând râvna la rugăciune a doi călugări ce pustniceau prin aceste locuri, i-a rugat să mijlocească prin rugăciune la Bunul Dumnezeu, pentru vindecarea fiicei sale, făgăduind averea sa, care era de 180 de iugăre de pământ, suprafață de teren pe care s-a întemeiat, ulterior, așezământul monahal.

Biserica de lemn din incinta mănăstirii adăpostește o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, numită și „Dulcele sărut”, care a făcut celebră mănăstirea în perioada interbelică îndeosebi, amplificând pelerinajele. Potrivit tradiției, icoana a fost dăruită mănăstirii de către unul din marii latifundiari ai Gârboului, care a comandat-o la vestitul Luca din Iclod, pe la anul 1673.

Începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea mănăstirea a fost lipsită de viață monahală, astfel încât, după aproape 200 de ani, în anul 1993, aceasta a fost reactivată. În anul 1996 este numit stareț al mănăstirii Preacuviosul Părinte Grighentie Oțelea, care demarează lucrările de ridicare a unui nou ansamblu monahal, ce cuprinde un paraclis și corpurile de chilii. Ulterior, au fost ridicate arhondaricul, un centru de asistență socială, Centrul cultural „Sfânta Maria” ce cuprinde muzeul, biblioteca și o sală de lectură, precum și altarul de vară al mănăstirii.

În anul 2010, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit piatra de temelie pentru biserica de zid a mănăstirii. Astfel, începând cu acest an a fost ridicată sfânta biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul complexului monahal al Mănăstirii Strâmba. Între anii 2015-2022, sub coordonarea Preacuviosului Părinte stareț Grighentie Oțelea și prin osârdia viețuitorilor mănăstirii, au fost realizate următoarele lucrări: în interior pereții au fost tencuiți și pictați în tehnica frescă, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu marmură, s-a realizat instalația electrică, s-au montat candelabre, aplice, geamuri și uși de acces, au fost instalate sistemul de încălzire pe calorifere și cel de sonorizare, Sfânta Masă a fost placată cu marmură, s-au confecționat iconostas, tron arhieresc, strane, tetrapoade, baldachine pentru icoanele Sfinților Ierarhi Nicolae și Nectarie, precum și mobilier bisericesc din lemn de stejar și s-au achiziționat scaune tapițate, covoare și traverse. În exterior soclul lăcașului de cult a fost placat cu marmură, pereții bisericii a fost tencuiți, izolați și finisați cu terasit, s-a făcut acoperișul din tablă de oțel Impro și s-au montat jgheaburi și burlane. Pe frontispiciul lăcașului de cult au fost executate, în tehnica mozaicului, icoane cu scena Adormirii Maicii Domnului și cu Sfinți Apostoli și Ierarhi, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar de beton acoperit cu piatră naturală și s-au placat cu piatră Andezit și s-au dotat cu rampă și balustradă metalică scările de acces spre lăcașul de cult. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Totodată, mănăstirea este implicată în diferite acțiuni de întrajutorare a persoanelor sărmane. An de an, aici sunt organizate tabere pentru copiii participanți la proiectul „Alege școala” și nu numai, se desfășoară cercuri pedagogice ale profesorilor, conferințe tematice, precum și alte activități culturale.

Pentru activitatea deosebită a Preacuviosului Părinte stareț Grighentie Oțelea, cu aprobarea prealabilă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la hramul mănăstirii din anul 2012, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit pe Preacuvioșia Sa întru arhimandrit.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *