Viceprimarul Teodor Bălăjel preocupat de calitatea lucrărilor de pe strada Unirii, care devine pietonală
Municipiul Zalău este de câțiva ani într-un proces amplu de dezvoltare. Lucrurile prin oraș au început să se miște și să devină vizibile. S-au modernizat străzi, s-au reabilitat blocuri de locuințe și unități de învățământ, s-a modernizat flota transportului public în comun prin achiziția de autobuze electrice, precum și multe alte investiții mai mult sau mai puțin vizibile, dar care în final au rolul de a crește calitatea vieții cetățenilor.
Pe lista de investiții a administrației conduse de Ionel Ciunt se află proiecte mari prin care Zalăul va avea o altă față. Unul dintre aceste proiecte este și Pietonizarea străzii Unirii.
Prin acest proiect de investiții se modernizează zona cuprinsă între Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj şi Casa de Cultură a Sindicatelor (Piaţa 1 Decembrie 1918), continuându-se pe str. Unirii spre Primăria Municipiului Zalău şi Clădirea Transilvaniei (Piaţa luliu Maniu); modernizarea Pieței 1 Decembrie 1918; modernizare Pieței luliu Maniu; realizarea unei legături pietonale între str.Unirii şi B-dul Mihai Viteazul, din dreptul clădirii ASIROM, pe lângă accesul de serviciu al Şcolii Generale Simion Bămuţiu; modernizarea pasajului pietonal existent între str. Unirii şi B-dul Mihai Viteazul, prin refacerea pavajului şi acoperirea acestuia cu vele solare cu rol de umbrire şi protecţie împotriva intemperiilor; amenajarea curţii de acces la Colegiul Naţional Sivania.
De asemenea, piețele și zonele nou create vor fi dotate cu mobiler urban: bănci, coşuri de gunoi, rastele pentru bicicleta, cişmele pentru băut apă, fântână arteziană.
Prin acest poriect se va reabilita și fântâna cu ingerasi și se va reabilita/moderniza reţelelor de iluminat public, canalizare pluvială, se va realiza infrastructura pentru reţele de comunicaţii electronice și se va amenaja spatii verzi, inclusiv plantarea unor arbori aleşi şi poziţionaţi în aşa manieră încât să nu afecteze fondul construit existent.
„Pentru reușita proiectului prin care este reconfigurată strada Unirii, care devine stradă pietonală, e nevoie de multă preocupare și pentru detalii. Ca să devină cu adevărat un loc primitor, liniștit și frumos.
I-am convocat săptămâna trecută la Primăria Zalău pe directorii celor patru bănci cu sedii pe strada Unirii și au fost de acord să facă lucrări privind aspectul clădirilor în care își desfășoară activitatea pentru a le adapta la noua arhitectură a zonei. Le-am propus totodată un protocol de colaborare pe viitor și s-au arătat foarte deschiși.Strada pietonală este în mare reconfigurată, este deja pavată, spațiile sunt acum mult mai degajate, lampadarele pentru iluminatul specific unei străzi pietonale sunt instalate; urmează doar lucrările de detaliu, de mobilare și de amenajare peisagistică.În pasaj au fost instalați stâlpii care vor susține velele de umbrire în culori plăcute, potrivite zonei, cu un efect pentru o ambianță cu totul aparte.
Țin ca toate amenajările să fie făcute nu doar de calitate, ci și cu gust, pentru a crea o atmosfera plăcută pe întreaga stradă pietonală, așa că o preocupare deosebită avem pentru plantarea de arbori și amenajarea spațiilor verzi, să fie cât mai generoase și de efect asupra noului peisaj”, a transmis viceprimarul Municipiului Zalău, Teodor Bălăjel.