Comunicat DSVSA Sălaj: Controale pe domeniul siguranței alimentare în trimestrul I 2024

În trimestrul I 2024, Serviciul Control Oficial Siguranța Alimentelor a acționat pe două paliere:

  1. Alimente de origine animală (carne pasăre, ouă, lapte și produse lactate)
  2. Alimente de origine nonanimală (condimente, sosuri, paste făinoase, fructe, pâine și produse de panificație, laboratoare de cofetărie-patiserie), precum și Alerte alimentare

 

  1. S-a acționat în patru direcții stabilite de ANSVSA prin note de serviciu specifice:

 

  1. Lapte și produse lactate comercializate, în vederea prevenirii falsificării acestora, inclusiv cu recoltare de probe, probe expediate la IISPV București

Controale efectuate au vizat unități de comercializare cu amănuntul, depozite alimentare, unități de alimentație publică.

Controale efectuate: 78, fiind aplicate 25 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 77200 lei, principalele deficiențe constatate fiind: nerespectarea trasabilității (etichetare necorespunzătoare), depozitarea necorespunzătoare a produselor, nerespectarea condițiilor de igiena personalului.

S-au controlat și mijloacele de transport lapte și produse lactate (5 mijloace controlate), fiind aplicată o sancțiune contravențională în cuantum de 1200 lei pentru manipularea necorespunzătoare a produselor lactate din mijlocul de transport.

  1. Recepția, depozitarea și comercializarea ouălor

Controale efectuate au vizat unități de comercializare cu amănuntul, depozite alimentare, unități de alimentație publică.

Controale efectuate: 41, fiind aplicată  1 de sancțiune contravențională în cuantum de 2000 lei, pentru depozitarea necorespunzătoare a ouălor (supraaglomerare).

  1. Depozitarea și comercializarea cărnii de pasăre, cu recoltarea de probe pentru determinarea reziduurilor de antibiotice și sulfamide, probe expediate la IISPV București, precum și pentru determinarea prezenței Salmonella spp. în carnea de pasăre de congelată, probe expediate la LSVSA Sălaj, fiind aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 1200 lei pentru depozitarea necorespunzătoare a cărnii de pasăre (împreună cu alte produse incompatibile).

S-au controlat și mijloacele de transport carne de pasăre (1 mijloc controlat), fiind găsit corespunzător din puncul de vedere al funcționării instalației de răcire termoking și al monitorizării temperaturii cu afișare în cabină, al documentelor însoțitoare, igienei, dezinfecției mijlocului de transport .

La toate cele 3 obiective s-au verificat produsele provenite atât de la producătorii naționali, cât și cele intrate prin comerț intracomunitar sau import din țări terțe (extracomunitare).

  1. Unități de alimentație publică – grupuri vulnerabile (copii, vârtsnici) de tip catering autorizare, înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor

S-au verificat toate unitățile de acest tip de pe raza județului, în număr de 26, fiind aplicate un număr de 7 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 30000 lei, fiind emisă pentru o unitate și o Ordonanță de Suspendare a Activității. Deficiențe constatate: personal cu echipament incomplet și necorespunzător, igienă necorespunzătoare în spatial de procesare alimente, nerespectarea regulilor de bună practică la prepararea hranei și depozitarea necorespunzătoare a alimentelor.

  1. Controalele au vizat unități de morărit-panificație, depozite de legume-fructe, laboratoare de cofetărie-patiserie, farmacii naturiste, unități de tip catering și unități de comercializare cu amănuntul (hipermarket, supermarket).

S-au efectuat un număr de 197 controale, fiind aplicate un număr de 11 sancțiuni contravenționale în cuantum de 6600 lei, principalele deficiențe constatate fiind: igienizarea necorespunzătoare a spațiului de producție, neâmtreținerea utilajelor și ustensilelor specifice pentru procesare și comercializarea produselor de origine nonanimală în spații neaprobate.

Totodată în cadrul Programului de supraveghere și control oficial s-au prelevat probe pentru determinarea contaminanților, alergenilor, organisme modificate genetic, fiind exediate conform arondării la laboratoare sanitar veterinare din țară sau la LSVSA Sălaj.

  • Alerte

Serviciile: SCOSA-BAITGAIE, au reacționat la un număr de 15 alerte, atât pentru produse de origine nonanimală (scorțișoară pudră cu mercur, semințe mac – alcaloizi, sos american-alergeni nedeclarați, biscuiți-corpi străini, fructe roșii-patulină, pomelo-pesticide, roșii cheri-substanțe interzise etc,), cât și pentru produse de origine animală (carne de pasăre cu microorganisme).

S-au luat toate măsurile specifice și toate produsele din loturile incriminate au fost retrase din consum și dirijate pentru distrugere-ecarisare.

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Adrian Mircea MARTIN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *