Sălăjeanul (gen.) Alin Mastan prezent la cel de-al patrulea Summit ONU al Șefilor Structurilor de Poliție și Jandarmerie (UNCOPS IV)
Inspectorul general al Jandarmeriei Române, general de brigadă Alin MASTAN, a participat la cel de-al patrulea Summit ONU al Șefilor Structurilor de Poliție și Jandarmerie, în perioada 26 – 27 iunie a.c., la sediul ONU din New York, Statele Unite ale Americii. Alături de inspectorul general, la activitate au participat si șeful SIAS, domnul chestor de poliție Alexandru SCURTU, precum și Atașatul de Afaceri Interne în cadrul Misiunii Permanente a României pe lângă Organizația Națiunilor Unite, ofițer al Jandarmeriei Române, domnul locotenent-colonel Valentin MANOLACHE.
Peste 100 de state au trimis delegații, fiind prezenți 36 de miniștri, miniștri adjuncți și secretari de stat, 74 de comandanți/ comandanti generali/ inspectori generali ai structurilor naționale de poliție și jandarmerie, cărora li s-au alăturat reprezentanți ai misiunilor permanente ale statelor membre ONU.
Activitatea a fost organizată de Secretariatul General al ONU, sub deviza “Dezvoltarea securității noastre comune: Poliția Natiunilor Unite pentru o nouă eră”, și a fost axată pe următoarele trei subiecte principale:
Partea 1 a Sesiunii Plenare a Summit-ului, intitulată ”Noi abordări ale operațiunilor de pace și potențialelor domenii ale conflictelor”, deschisă de către Subsecretarul General al Națiunilor Unite pentru Operațiuni de Pace, domnul Jean-Pierre LACROIX;
Scopul sesiunii a fost constituit de schimbul de opinii cu privire la utilizarea tehnologiilor inovatoare, inclusiv inteligența artificială și modalitatea de a gestiona riscurile crescânde generate de crima organizată și dezinformare la adresa securității și siguranței personalului din misiunile de menținere a păcii.
Partea a 2-a a Sesiunii Plenare a Summit-ului, intitulată ”Prevenirea conflictelor și susținerea păcii”, deschisă de către Asistentul Secretarului General al Națiunilor Unite pentru Africa, doamna Martha POBEE;
Pe parcursul sesiunii au fost accentuate legăturile de cauzalitate dintre schimbările climatice, degradarea mediului, pace și securitate, precum și importanța crucială a cooperării multilaterale și a dialogului.
Partea a 3-a a Sesiunii Plenare a Summit-ului, intitulată ”Întărirea operațiunilor pentru pace și impunerea păcii”, deschisă de către Subsecretarul General al Națiunilor Unite pentru Suport Operațional, domnul Abdul KHARE.
Scopul sesiunii a fost de a dezbate asupra folosirii responsabile a noilor tehnologii în scopul dezvoltării misiunilor pentru pace.
Intervenția inspectorului general al Jandarmeriei Române in Partea a 2-a a Sesiunii Plenare a Summit-ului, ”Prevenirea conflictelor și susținerea păcii”.
Delegația României a fost reprezentată de inspectorul general al Jandarmeriei Romane, domnul general de brigadă Alin MASTAN, care a susținut o alocuțiune centrată pe contribuția structurilor Ministerului Afacerilor Interne în misiunile de menținere a păcii și rolul crucial atât al cooperării dintre statele membre pentru atingerea obiectivelor păcii și securității, cât și al ONU în remedierea conflictelor globale prin misiuni de menținere a păcii, ajutor umanitar și programe de dezvoltare și a accentuat pe câteva dintre elementele esențiale păstrării păcii pe termen lung: promovarea dialogului și a reconcilierii, aplicarea legii, asigurarea accesului la justiție, promovarea drepturilor omului.
Anul acesta se împlinesc 22 de ani de când Jandarmeria Română a dislocat pentru prima oară personal într-o misiune internațională, în Misiunea de Administrație Interimară a ONU în Kosovo (UNMIK). De atunci și până în prezent, instituția noastră a continuat să participe la misiuni sub egida ONU în teatrele de operații din Mali, R.D. Congo, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană și Haiti.