Guvernul a adoptat a treia rectificare bugetară din acest an
Guvernul a adoptat, luni seară, a treia rectificare bugetară din acest an. Contrar estimărilor din vară, deficitul bugetar va ajunge la finalului anului la 9,1% din PIB, iar economia va înregistra o scădere de 4,2%.
Este ultima rectificare bugetară adoptată de guvern, care duce deficitul bugetar la peste 96 de miliarde de lei. Vor fi mai puține venituri încasate de buget în această ultimă perioadă a anului.
Bani suplimentari vor fi alocați Ministerului Muncii, pentru plata pensiilor, majorate în septembrie cu 14 procente, deși la începutul anului era prevăzută o majorare cu 40%.
Ministerul Sănătății va primi și el mai mulți bani: aproximativ un miliard de lei. Din aceștia, se vor aloca fonduri și pentru plata stimulentului de risc pentru ambulanțieri, care nu fuseseră cuprinși în actul normativ inițial prin care se acordau aceste beneficii medicilor care se confruntă cu epidemia de COVID.
Se alocă, de asemenea, fonduri suplimentare, tot un miliard de lei, pentru PNDL, programul de investiții la niv local.
În schimb, mai multe ministere se văd cu fondurile tăiate. Cele mai mari tăieri sunt la Ministerul Apărării, aproximativ 2 miliarde de lei, dar și la Ministerul Finanțelor – 854 de milioane de lei și MAI – cu peste 635 de milioane de lei.
Alte instituții care mai suferă tăieri bugetare sunt Administrația prezidențială și Camera Deputaților.
Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la valoarea de 337,8 miliarde de lei, respectiv 32,2% din PIB, din care 298,3 miliarde de lei (28,4% din PIB) venituri din economie şi 39,5 miliarde de lei (3,8% din PIB) fonduri externe nerambursabile.
Cheltuielile sunt estimate la valoarea de 433,8 miliarde de lei, respectiv 41,3% din PIB.
Câțu a explicat că principalele modificări faţă de cifrele anunţate săptămâna trecută de Ministerul Finanţelor sunt transferul a 49 de milioane de lei către Ministerul Transporturilor şi economia de 134 de milioane de lei realizată în bugetul Ministerului Finanţelor.