Lideri PNȚCD Sălaj au participat la manifestările de la Zalău dedicate împlinirii a 162 de ani de la Mica Unire
Cristian Terhes, europarlamentar și președinte PNTCD Salaj, Claudia Criste, presedinte tineret PNTCD Salaj, si Mihai Igna, presedinte tineret PNTCD Zalau, au participat pe data de 24 ianuarie 2021 la manifestarile organizate la Zalau cu ocazia implinirii a 162 de ani de la unirea Moldovei cu Tara Romaneasca.
Manifestarea a fost organizată de autorități în fata bustului lui Simion Barnutiu din Zalau, ocazie cu care liderii PNTCD Salaj au pastrat un moment de reculegere, in semn de respect fata de marele inaintas salajean si mostenirea sa, inclusiv in realizarea Unirii de la 1859.
„Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca reprezinta nasterea nationalitatii romane. Aceasta unire este finalizarea unui etape a luptei – chiar armate – a romanilor pentru independenta si crearea unui stat suveran si inceperea unei noi etape, cand lupta pentru recunoasterea si consolidarea acestei uniri s-a purtat pe plan diplomatic si politic.
Un rol esential in infaptuirea Unirii de la 1859 l-a avut salajeanul Simion Barnutiu, ideologul Revolutiei din Transilvania de la 1848, vicepresedinte al Adunarii de pe Campia Libertatii de la Blaj si presedinte al Comitetului National Roman. Prin pozitiile publice si scrierile sale, Barnutiu a argumentat generatiei sale necesitatea ca natiunea romana sa fie libera si independenta, astfel incat drepturile romanilor sa fie protejate. Alexandru Ioan Cuza a fost el insusi influentat si inspirat in actiunile sale de ideile promovate asiduu de Simion Barnutiu. Unirea de la 1859 ne arata ca atunci cand politica, diplomatia si educatia isi dau mana, natiunea castiga!”, a spus Cristian Terheș, europarlamentar și președinte PNTCD Sălaj.
Relatia de apropiere dintre Simion Barnutiu si Alexandru Ioan Cuza era una de notorietate in epoca. Alexandru Ioan Cuza a fost prezent la Revolutie de la 1848 de la Blaj, unde Simion Barnutiu a argumentat intr-un discurs devenit celebru necesitatea recunoasterii independentei si suveranitatii natiunii romane, pe motiv ca nu poate exista libertate politica si dreptate sociala fara libertate nationala.
„Datoria natiunii romane este aceea de a-si proclama libertatea si independenta, de a declara ca pe viitor nu se va mai considera obligata decat prin legile la a caror elaborare si adoptare va participa ea insasi, prin reprezentantii sai alesi dupa drepturi si cuviinta”, a spus Simion Barnutiu in 1848 la Blaj.
In 1860, dupa unire, Alexandru Ioan Cuza l-a numit pe Simion Barnutiu profesor la noua infiintata Universitate din Iasi, unde a format o scoala de gandire si actiune politica ce a promovat reformele care au modernizat Romania. Printre aceste reforme s-a aflat si votul universal.
„Acum, mai mult decat oricand, evenimentele fondatoare ale statului roman, cum este Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, trebuie sa fie readuse in atentia tinerilor, pentru ca generatiile de azi si de maine sa constientizeze importanta unitatii unei natiuni, a suveranitatii nationale si astfel sa lupte pentru intarirea identitatii romanesti. Comemorarea de azi ne arata ca numai impreuna putem invinge!”, a declarat Claudia Criste, presedinte tineret PNTCD Salaj.
„Determinarea, curajul si hotararea oamenilor politici romani care, prin activitatea lor, au reusit infaptuirea Unirii de la 1859 reprezinta un exemplu si pentru tanara generatie. Urmand modelul acestor mari patrioti, care ne-au lasat o Romanie unita, trebuie sa ne implicam si noi pentru a ne face tara mai buna atat pentru noi, cat si pentru viitoarele generatii”, a spus Mihai Igna, presedinte tineret PNTCD Zalau.
La evenimentul din Zalau au fost prezenti, pe langa autoritati nationale (ministri, parlamentari etc.) si locale (prefect, presedintele Consiliului Judetean, primar, consilieri locali si judeteni), si dl. Adrian Zuckerman, pana de curand ambasadorul SUA la Bucuresti, si dl. Andrei M. Grinkevich, ambasadorul Belarusului la Bucuresti. Ziua a continuat cu o vizita la Casa Memoriala Iuliu Maniu din Badacin si un eveniment organizat la Sinagoga din Simleul Silvaniei.