Bugetul paralel al PSD/ Din opoziție, PSD găsește bani pentru măriri de pensii și salarii
PSD a prezentat, miercuri, deși este în opoziție, un buget alternativ la cel care este elaborat de Guvern pentru anul 2021. Social-democrații au prevăzut un salariu minim de 2.460 de lei față de cel de 2.300 de lei propus de Cabinetul Cîțu. De asemenea, PSD vrea să crească punctul de pensie de la 1.442 de lei la 1.775 de lei în martie 2021.
De asemenea, partidul condus de Marcel Ciolacu prevede cum vor fi acoperite cheltuielile suplimentare cu pensiile, de 24,1 miliarde de lei:
– Creșterea încasărilor din contribuții sociale (10,3 miliarde de lei)
– Creștere contribuții din mărirea veniturilor PFA (1 miliard de lei)
– Contribuții eșalonate și recuperate în 2021 (1,8 miliarde de lei)
– Recuperare arierate CAS (3,1 miliarde de lei)
– Sume recuperate din evaziunea la CAS (4 miliarde de lei)
– Subvenții de la bugetul de stat (3,9 miliarde de lei).
– Creșterea salariului minim brut (1,3 miliarde de lei)
– Creșterea numărului de salariați (1,9 miliarde de lei)
– Creșterea salariului mediu brut (4,6 miliarde de lei)
– Aplicarea Legii salarizării nr. 153 (2,5 miliarde de lei).
Totodată, social-democrații prevăd pentru anul acesta o creștere a numărului de salariați de la 5,07 milioane de persoane la 5,18 milioane de salariați.
Bugetul alternativ al PSD poate fi consultat integral aici.
Pe surse, Guvernul Cîțu are două variante pentru majorarea pensiilor, fie cu rata inflației, potrivit legii, (puțin peste 2%), sau cu un procent cuprins între 3% și 10%. Însă UDMR și USR-PLUS ar vrea o majorare mai mare în 2021 decât rata inflației susținută de PNL, însă problema rămâne lipsa resurselor bugetare.
Digi24.ro a scris despre întârzierea bugetului, după ce liderii coaliției nu au reușit să ajungă la un consens. Problema principală pentru care discuțiile merg greu este lipsa banilor. Guvernul se vede obligat să se încadreze într-un deficit de cel mult 7,2%, pentru ca mai apoi, treptat, până în 2024 acest deficit să scadă sub 3%.