A începe selecția noilor șefi ai DNA și Parchetului General. Bologa vrea încă un mandat la DNA

Ministerul Justiţiei a anunţat la finalul anului 2022 că demarează procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiilor de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), procedură ce urmează a se finaliza pe 27 februarie 2023.

„Ministerul Justiţiei organizează, în perioada 27 decembrie 2022 – 27 februarie 2023, selecţia procurorilor în vederea formulării către preşedintele României a propunerilor de numire pentru ocuparea următoarelor funcţii vacante de conducere din cadrul parchetelor, respectiv procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, funcţie vacantă începând cu data de 21 februarie 2023 şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, funcţie vacantă începând cu data de 21 februarie 2023”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit MJ, procurorii pot depune cereri de înscriere, care trebuie să cuprindă precizarea funcţiei de conducere pentru care se depune candidatura, până la data de 6 februarie 2023, ora 12.00, la Direcţia resurse umane din cadrul Ministerului Justiţiei din Bucureşti, str. Apolodor, nr.17, sector 5.

„În perioada 20-23 februarie 2023, procurorii participanţi la selecţie vor susţine, în faţa ministrului justiţiei şi a comisiei de interviu, la sediul Ministerului Justiţiei din Bucureşti, un interviu constând în susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care candidează, verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare ale candidatului şi evaluarea aspectelor legate de modul în care candidatul se raportează la valorile profesiei şi ale funcţiei pentru care candidează”, informează Ministerului Justiţiei.

Rezultatele selecţiei se vor publica pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei la data de 27 februarie 2023, iar propunerile motivate ale ministrului justiţiei vor fi înaintate Secţiei pentru procurori a CSM la aceeaşi dată, în vederea emiterii avizului consultativ motivat al acesteia, se arată în anunţ.


Cel mai tânăr procuror șef DNA din teritoriu

Ministrul Cătălin Predoiu l-a preferat în 2020 la conducerea DNA pe Crin Bologa (49 de ani), prim-procuror adjunct al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj.

Absolvent al Facultatii de Drept de la Cluj-Napoca, in 1995, magistratul si-a inceput cariera ca procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Zalau, pentru ca din 1999 pana in 2005 sa fie procuror criminalist la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj.

In 2005, la doar 33 de ani, Crin Bologa a devenit cel mai tanar sef care conduce o structura teritoriala a parchetului anticoruptie, fiind in fruntea DNA Cluj intre 2005 si 2008, functie la care a renuntat din motive familiale si a revenit la Parchetul Tribunalului Salaj.

Un an mai tarziu, Crin Bologa a preluat sefia Sectiei Judiciar, pe care a asigurat-o pana in 2013, cand a devenit prim-procuror al judetului Sălaj. A stat in functie pana in 2018, cand i-a expirat cel de-al doilea si ultimul mandat, pentru ca de atunci sa fie adjunct al sefului institutiei.

În 2020, Crin Bologa s-a înscris la concursul pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție, unde a candidat împtoriva altor magistrați cu experiență. A câștigat competiția, iar în cei trei ani de mandat a reușit să reconstruiască respectul și încrederea atât a rămânilor în justiție, cât și a magistraților în independența justiției.

Primul magistrat român ales în forul de conducere al unei organizații internaționale anticorupție

Amintim că procurorul Crin Nicu Bologa este primul magistrat român ales în conducerea unei organizații internaționale anticorupție – Asociației Internaționale a Autorităților Anticorupție (IAACA).

Este probabil firesc ca atunci când lucrurile se îndreaptă în direcția cea bună să existe continuitate, iar procurorul-șef al DNA Crin Bologa merită al doilea mandat în fruntea anticorupției naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *