Abatorul de la Hereclean, inclus într-un proiect cu fermierii din Franța
Cel mai mare abator de ovine din Transilvania, din comuna sălăjeană Hereclean, și o fermă din Brașov, sunt propuse pentru un parteneriat cu Franța.
George Cățean, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a coordonat delegația. Ideea este de a agrea cu partea franceză un caiet de sarcini pentru carcasa de miel. Trebuie identificate minimum 5.000 de ovine cu care să demareze parteneriatul. Este vizat un calendar care să ofere livrări constante pe parcursul unui an.
Din delegație au făcut parte fermieri şi reprezentanţi ai retailerului din Franţa. Ei au vizitat o fermă din Braşov şi abatorul din Sălaj. Crescătorii de ovine au şansa să dezvolte acest program de exportul de carcasă de miel în Franţa. Parteneriatul include fermieri francezi şi cel mai mare lanţ de retail din Europa.
USAMV, chemată să amelioreze oile locale
“Demersul vine să aducă un plus pentru crescătorii români. Este o alternativă viabilă pentru comercializare, pe termen lung, cu implicarea şi dezvoltarea abatoarelor. E un prim pas în tranziţia României de la vânzător de animale vii la furnizor de produse cu valoare adăugată – carcasele de miel.
Un actor important al acestei colaborări sperăm să fie Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj, invitată să facă parte din program. Aceasta poate acorda sprijin de specialitate fermierilor români pentru a îmbunătăţi rasele locale ca să corespundă aşteptărilor clienţilor retailerului.
Se doreşte încrucişarea oilor româneşti cu berbeci de carne din Franţa care vor fi puşi la dispoziţie prin acest parteneriat. Fermierii români vor putea astfel obţine mai mulţi bani. Aceasta datorită unei greutăţi mai mari a carcasei şi a unei categorii superioare de clasificare și un preţ mai ridicat de comercializare”, consideră deputatul Alin Prunean, prezent în delegație.
Periceiul vrea abator mobil
România este al doilea crescător de ovine din Uniunea Europeană, după Spania, însă doar 10% din efectiv ajunge să fie sacrificat şi comercializat sub formă de carne. 90% se vinde ca animale vii. La polul opus, Franţa este al doilea importator din Europa de carne de ovine şi îşi poate asigura doar jumătate din necesarul pe care îl consumă.
Abatorul de la Hereclean a fost scos la vânzare, în 2014, la cinci ani de la inaugurare, în urma intrării în faliment. Cauzele au fost imposibilitatea returnării unui credit bancar, lipsa comenzilor, criza din Siria. Acesta are o capacitate de 1.600 de oi pe zi. Investiția inițială, de 2,5 milioane de euro, a aparținut Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn, prin programul european SAPARD.
În schimb, Asociația Crescătorilor de Animale din Pericei și administrația din comună elaborează un program care vizează achiziționarea unui abator mobil. Aceștia motivează că Sălajul se confruntă de mai mulți ani cu deficiențe în privința acestor servicii.
Poate ar fi bine sa se etaleze fiecare cu penele proprii si nu cu penele altora. Se vorbeste de proiecte marete si de viitor cand situatia juridica a abatorului este incerta si la ora actuala.