Aproape 100 de elevi din Pustă au primit informații utile de la polițiști pentru siguranță

Informații utile pentru propria siguranță, dobândite de elevii prezenți la activitatea educativ-preventivă organizată de polițiștii sălăjeni în școala din Pusta.

Luni, 6 martie a.c., polițiștii Biroului Siguranță Școlară și ai Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiștii Serviciului Rutier și polițiști rutieri din cadrul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei au desfășurat o activitate educativ-preventivă la Școala Gimnazială nr.1 din localitatea sălăjeană Pusta.

La activitatea polițiștilor sălăjeni au participat 97 de elevi din ciclul primar gimnazial.

Polițistii au desfășurat activități interactive pe linie de prevenire a violenței fizice, a bullying-ului și de siguranță rutieră, în cadrul cărora au abordat și tema absenteismului școlar, explicându-le elevilor importanța participării acestora la cursuri.

Polițiștii sălăjeni le-au explicat elevilor noţiunea de violenţă în şcoală, formele de manifestare ale acesteia, prezentându-le modalități de rezolvare a conflictelor printr-o comunicare nonviolentă, dar și aspecte referitoare la legislația în domeniu. Astfel, elevii au înțeles că unul dintre cele mai importante drepturi pe care le avem este dreptul de a nu fi discriminați, dar totodată și responsabilitatea de a nu-i discrimina pe ceilalți.

Cu ajutorul laboratorului mobil de educație rutieră, polițiștii rutieri au desfășurat activități practice și le-au prezentat copiilor aspecte teoretice folosindu-se și de covorașului tematic din dotarea laboratorului.

În urma jocurilor, elevii au învățat și exersat regulile elementare cu privire la modul de traversare a străzii, respectarea regulilor de circulație sau deplasarea de acasă către școală, precum și importanța abordării unui comportament corect ca pietoni, pentru prevenirea implicării acestora în evenimentele rutiere.

De asemenea, polițiștii rutieri le-au prezentat copiilor principalele reguli pe care trebuie să le respecte în calitate de pietoni sau pasageri în autovehicule, precum și reguli de respectat acasă, la școală și pe internet.

Elevii au fost interesați și receptivi la mesajele și recomandările polițiștilor, context în care au formulat întrebări, având loc discuții libere pe marginea temelor abordate.

Aceste întâlniri urmăresc încurajarea dialogului în vederea identificării principalelor probleme cu care se confruntă elevii în mediul școlar, social sau familial, iar prin intermediul desfășurării unor astfel de activități, polițiștii își propun ca elevii să coștientizeze nu numai faptul că violența, în unitățile de învățământ sau în afara acestora, este interzisă și pedepsită conform legii, dar și faptul că efectele violenței pot fi foarte grave și le pot influența în mod negativ viața, chiar și atunci când vor deveni adulți.

Siguranța elevilor reprezintă o prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, iar polițiștii care desfășoară activități informativ – preventive răspund tuturor solicitărilor cadrelor didactice pentru a participa la activități educative antiinfracționale și antivictimale, organizate în școli.

*

STIMAŢI PĂRINŢI,

Pentru a vă ţine copilul cât mai departe de un comportament deviant, poliţia vă recomandă:

• Comunicaţi cu copilul dumneavoastră! Acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată;

• Fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi! Violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;

• Verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră şi cum îi cheltuieşte;

• Dacă fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile;

• Sfătuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute;

• Educaţi copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul dumneavoastră de lucru;

• Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră;
• Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dumneavoastră şi de familiile lor;

• Asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere;

• Distribuiţi copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie, care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii, fără a exagera însă;

• Atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;

• Alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi;

• Când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor.

*
Apelul de urgenţă, prin care ne găsiţi mereu la datorie,
este
112 – APEL DE URGENŢĂ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *