Autostrada Transilvania: Șapte oferte pentru construcția sectorului cu Tunelul Meseș

Au fost depuse șapte oferte pentru construcția sectorului din Autostrada Transilvania care cuprinde și Tunelul Meseș, a informat luni ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Ofertele provin de la constructori și proiectanți din România- Bosnia Herțegovina, Turcia și Italia. Firmele lui Dorinel Umbrărescu s-au înscris și la această licitație alături de partenerul bosniac, cu care au câștigat contractul pentru secțiunea tunelurilor de pe Autostrada Lugoj – Deva (A1).

„CNAIR a anunțat astăzi depunerea pentru proiectarea și execuția subsecțiunilor Poarta Sălajului- Zalău (inclusiv Tunel rutier la profil de autostradă în zona Meseș) și Zalău- Nușfalău (cu o lungime totală de 41 de km). Fiecare dintre constructorii și proiectanții din România- Bosnia Herțegovina, Turcia și Italia care au depus oferte au în față lor o imensă provocare”, a trasnmis Grindeanu pe pagina proprie de Facebook.

Acesta a subliniat că este vorba de o lucrare extrem de complexă ce implică execuția faimosului Tunel Meseș (cu două galerii) în lungime de 2,89 km și cu 2 benzi de circulație pe sens, precum și construcția a 65 de viaducte, poduri și pasaje.

„Interes major pentru câștigarea contractului de proiectare și execuție a secțiunilor Poarta Sălajului – Zalău și Zalău – Nușfalău (inclusiv tunel rutier Meseș)”, a spus și Cristian Pistol, directorul general al CNAIR.

Până pe 28 august, termenul limită de depunere a ofertelor, 7 operatori economici s-au înscris pentru a câștiga contractul pentru proiectarea și execuția celor 41 km dintre Poarta Sălajului și Nușfalău, inclusiv Tunelul Meseș:

– Asocierea SA & PE CONSTRUCT SRL – SPEDITION UMB SRL – TEHNOSTRADE S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o (România – Bosnia Herțegovina)
– WEBUILD SPA – MILANO (Italia)
– IC IÇTAŞ INŞAAT SANAYI VE TICARET A.Ş. (Turcia)
– Asocierea MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S. – OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. (Turcia)
– MAPA INSAAT VE TICARET A.S. (Turcia)
– Asocierea NUROL INSAAT VE TICARET A.S. – DUYGU TAAHHÜT VE İNŞAAT A.Ş. (Turcia)
– Asocierea TEKFEN INSAAT VE TESISAT A.S. – DOGUS INSAAT VE TICARET A.S. (Turcia)

Durata de realizare a contractului este de 78 de luni dintre care 18 luni destinate proiectării și 60 execuției.

Pe 26 ianuarie 2023, CNAIR a anunțat că a anulat și reluat în aceeași zi licitația pentru proiectarea și execuția tronsoanelor de autostradă dintre Poarta Sălajului și Nușfalău, inclusiv a Tunelului de la Meseș.

Acest obiectiv este cel mai mare ca valoare din istoria CNAIR (7,48 de miliarde de lei) și are lungimea de 41 km, incluzând numeroase lucrări de artă printre care 65 de viaducte, poduri și pasaje pe și peste autostradă, în lungime totală de aproximativ 13 km.

Sursa de finanțare va fi asigurată din Fonduri Europene Nerambursabile.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *