Bani în avans pentru fermieri, crescători de animale!

Care sunt măsurile de sprijin pentru care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le eliberează fermierilor adeverințe de credit pentru subvențiile pe 2023 și băncile de la care fermierii pot lua bani.

Care sunt măsurile de sprijin pentru care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le eliberează fermierilor adeverințe de credit pentru subvențiile pe 2023 și băncile de la care fermierii pot lua bani.

”Continuăm eliberarea adeverințelor pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții de sprijin implementate de APIA”, a anunțat directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea.

Măsurile de sprijin implementate de APIA în 2023 și pentru care Agenția de Plăți le eliberează adeverințe de credit fermierilor care au depus deja cererea unică de plată pentru acest an sunt:

  • Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), finanțat din FEGA;
  • Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), finanțat din FEGA;
  • Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, finanțată din FEADR;
  • Măsura 11 – Agricultură ecologică, finanțată din FEADR;
  • Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, finanțată din FEADR;
  • DR – 10 – Zone afectate de constrângeri naturale semnificative, finanțată din FEADR.

Potrivit șefului APIA, până pe 20 mai 2023, Agenția de Plăți a eliberat 4.128 de adeverințe către  fermieri care vor să ia credite pentru finanțarea activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare care au încheiat convenții cu APIA.

Fermierii pot solicita eliberarea adeverințelor și prin transmiterea unei cereri prin mijloace electronice către Centrele locale/ județene ale APIA. Modelul cererii poate fi descărcat de pe site-ul APIA, accesând linkul următor: Cerere de eliberare a adeverinței APIA

În baza adeverinței, fermierii pot primi credite de până la 90% din valoarea sumei calculate în baza suprafețelor înscrise în adeverința eliberată de APIA, cu dobândă de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

Vezi aici lista completă a insituțiilor bancare și nebancare care au încheiat convenții pentru creditarea fermierilor cu APIA și cu fondurile de garantare în domeniul agricol: Băncile care le dau fermierilor credit pe adeverința APIA

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *