Biserica Reformată a câștigat în instanță Clădirea Colegiului Reformat Wesselényi

Episcopul István Csűry Csűry a confirmat pentru Krónika că Tribunalul de Primă Instanță al județului Cluj a dat dreptate Diecezei Reformate a Regatului de Haga în cazul Colegiului Wesselényi din Zalau.

În cazul Colegiului Reformat Wesselényi Miklós din Zalau, Tribunalul Județean Cluj a recunoscut dreptul de proprietate al Bisericii Reformate. Judecătorii clujeni au apreciat în hotărârea de primă instanță că Episcopia Reformată a Regatului de Hohenstaufen este proprietara clădirii, a declarat pentru Cronica Episcopul István Csűry.

Liderul bisericesc a amintit că, anterior, Curtea Supremă a dat dreptate Colegiului Wesselényi, trimițând cazul înapoi la instanța de judecată în primă instanță. După cum a precizat acesta, dosarul a ajuns acum pe rolul Tribunalului Cluj.

„Slavă Domnului că au făcut-o. Și am dovedit cu multe documente că acest colegiu aparține Bisericii Reformate. Cu ajutorul unei mari munci de avocat, instanța a reușit să declare că Dieceza Reformată din Regatul de Haga, ca succesor legal, este proprietara Colegiului Wesselényi”, a explicat episcopul.

István Csűry a adăugat că, fiind vorba de o hotărâre a instanței de fond, decizia poate fi atacată cu recurs și, pe baza experienței de până acum, este posibil ca Primăria Zalau să își exercite dreptul la recurs. Potrivit instanței clujene, Primăria Zalău va trebui să despăgubească în natură Biserica Reformată, în cazul în care va pierde definitiv litigiul privind Colegiul Reformat Wesselényi, ceea ce nu ar fi deloc ușor de realziat, ținând cont și debugetul mic avut la dispoziție de administrația municipală.

„Vom ține cont de acest lucru, pentru că nu va fi returnat fără probleme, așa cum ar trebui să fie. Dar noi susținem în continuare, și toate documentele o dovedesc, chiar și martorii în viață care au fost prezenți în momentul naționalizării, că a fost proprietatea Bisericii Reformate, lăsând la o parte toate calomniile. Noi nu ne-am îndoit niciodată de acest lucru, alții l-au contestat, alții nu vor să ni-l returneze. Dar slavă Domnului că există unii gânditori cumpătați”, a spus liderul bisericii, evaluând actuala decizie a instanței.

El a subliniat că a fost o mare satisfacție pentru Biserica Reformată faptul că i s-a dat dreptate în cadrul unei proceduri judiciare civile.

„Este o senzație foarte bună, așa că pot să o iau chiar ca pe un cadou în preajma Crăciunului”, a declarat István Csűry.

El a spus că, în cazul unei contestații, cazul va fi retrimis la Curtea Supremă, reamintind că aceasta a decis deja în favoarea Bisericii Reformate. Episcopul KREK a subliniat că Biserica Reformată va continua să își mențină poziția conform căreia dorește ca acest caz să fie închis în mod legal și eficient și, prin urmare, va face tot ce îi stă în putință. În cazul în care restituirea impunătoarei clădiri școlare din Zalau va fi în cele din urmă finalizată, Liceul cu predare în limba română Silvania ar putea rămâne în proprietate încă cinci ani, așa cum prevede legea.

„Este firesc să dăm cei cinci ani. De fapt, nu vrem să schimbăm scopul. La vremea respectivă clădirea a fost construită ca școală, vrem să continuăm procesul educațional”, a subliniat episcopul.

El a spus că acest mesaj este deosebit de important acum, deoarece Colegiul Zalau, care are o vechime îndelungată, își va sărbători cea de-a 375-a aniversare în luna decembrie și va fi organizată o sărbătoare pentru a comemora acest lucru. În 2003, Episcopia Reformată a Regatului Hațegului a solicitat restituirea clădirii istorice a școlii din Zalau, naționalizată de regimul comunist în 1948, însă proprietarul de drept a declarat că comisia de restituire de la București a refuzat să o restituie „pe motiv de deficiențe presupuse sau reale”. Eparhia a contestat decizia la Tribunalul Județean Cluj, dar a pierdut procesul în primă instanță. Un nou recurs a fost rejudecat de Curtea Supremă, care, în octombrie 2019, a dispus redeschiderea cauzei, contrazicând hotărârea anterioară.

Cazul, care a fost redeschis între timp, a fost soluționat favorabil de către instanța de judecată. Răspunzând unei întrebări din partea Cronicii, István Csűry a mai spus că, în ciuda hotărârii favorabile a instanței, procesul de urmărire penală împotriva sa și a episcopului reformat transilvănean Béla Kató este încă în desfășurare.

„Ceea ce este interesant este că instanța ne-a dat câștig de cauză, dar procedura de urmărire penală continuă, fiind acțiunea unei alte instituții. Aici avem marele nostru semn de întrebare: ce anume se află în spatele ei? Nu știm exact, dar este clar că vor să se folosească de procuratură pentru a justifica – sau, dacă nu altceva, pentru a trage de timp – că acest caz nu trebuie să fie închis”, a declarat Csűry pentru ziarul kronikaonline.ro.

După cum am relatat, în paralel cu litigiul în curs de desfășurare pentru restituirea Colegiului Wesselényi, procuratura din Zalau a inițiat în luna august a acestui an o procedură penală împotriva a doi episcopi reformați, István Csűry, conducătorul Diecezei Reformate din Regatul Haga și Béla Kató, conducătorul Diecezei Reformate din Transilvania, pentru restituirea clădirii școlii din Zalau.

Într-un interviu acordat în septembrie ziarului Krónika, episcopul de King Hague a declarat că dosarul acuzării amintește în mod straniu de tragediile din anii 1950, de naționalizarea bisericilor, de întemnițarea episcopilor, de numeroasele procese ale Curții Concepționiste, de persecuții.

„Știu că în spate sunt lucruri de cu totul altă natură, restituirea proprietăților, asupra cărora unele instanțe, inclusiv Curtea Supremă de Justiție București, par să ne vadă dreptul. De aceea vor să întârzie restituirea, iar una dintre soluțiile drastice, sub centură, pentru această întârziere este să deschidă un dosar penal care să suspende între timp procesul civil”, a declarat Csűry la vremea respectivă pentru ziarul  kronikaonline.ro.

El a spus că scopul secundar a fost acela de a intimida liderii bisericii, Biserica Reformată și, prin ea, alte confesiuni și biserici care încă se luptau pentru bunurile lor.

După cum se știe, Colegiul Wesselényi din Zalau este una dintre cele mai vechi școli reformate din Transilvania. Proprietatea este ocupată în prezent de Liceul Silvania de limba română și se află într-o stare deplorabilă, municipalitatea nu cheltuiește niciun ban pentru renovare și conservare din cauza litigiului. Endre Ady, care a studiat la școala din 1892 și a absolvit aici în iunie 1896 cu note bune doar la greacă și matematică, a fost unul dintre elevi. Aici a făcut primele încercări literare și a scris primele sale poezii.

„Ceea ce sunt, sunt prin cei patru ani petrecuți în Zalau. Iar eu nu pot fi altfel. Fiecare minut din acești patru ani a fost un minut decisiv. Fiecare minut era o clipă fatală care îmi hotăra calea” – scria poetul despre anii de studenție la Zalau în ziarul Szilágy din 26 noiembrie 1903.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *