Campania de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar

Pentru că siguranța cetățenilor, mari sau mici, este principalul obiectiv al polițiștilor sălăjeni, în perioada mai – iunie a.c., polițiștii Biroului Siguranță Școlară, împreună cu polițiștii de ordine publică și cei de prevenire a criminalității, în parteneriat cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, au desfășurat peste 120 de activități informativ – preventive în cadrul Campaniei de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar.

Polițiștii sălăjeni au desfășuart astfel de activități în peste 65 de unități de învățământ din întreg județul Sălaj, activități în cadrul cărora au fost angrenați peste 2.300 de elevi.

Având în vedere faptul că, în ultimele decenii, violența școlară a devenit un fenomen alarmant și sensibil, cu implicații în plan social și legislativ, scopul acestei campanii este informarea elevilor cu privire la potenţialele pericole și consecințe generate de portul sau folosirea de obiecte periculoase.

Polițistii sălăjeni au purtat discuții și le-au explicat elevilor că portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ reprezintă o infracțiune, fiind informați și despre consecințele juridice din acest domeniu. Elevii au fost informați cu privire la riscurile și vulnerabilitățile generate de folosirea sau portul de obiecte periculoase și au înțeles, totodată, importanța unui climat de ordine și siguranță în școli.

Astfel de activități vor continua în perioada următoare, pentru creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și a consecințelor (fizice, psihologice, juridice etc.) portului sau folosirii fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ, în vederea evitării situațiilor de risc și adoptării unor comportamente adecvate în mediul școlar.

Prevederi legale:

În conformitate cu prevederile art. 372 Cod Penal, constituie infracţiunea de „Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”:

(1)Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun:

a). cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire;

b). arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice;

c). substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant,

se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2)Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3)Portul, fără drept, al obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spaţiile rezervate desfăşurării procesului electoral se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

Recomandări pentru elevi:

– Informați-vă cu privire la prevederile legale referitoare la portul sau folosirea unor obiecte periculoase în mediul școlar, precum și referitor la consecințele legale, întrucât, în situaţia în care sunteți identificat cu un asemenea obiect asupra voastră, riscați pedeapsa cu amendă penală sau închisoare;

– Evitați să purtați asupra voastră sau să introduceți în incinta unităților de învățământ obiecte din categoria celor periculoase (de exemplu: cuțit, briceag, pumnal, foarfecă etc.), care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea corporală a persoanelor prin lovire, tăiere sau împungere;

– Încercați să evitați orice conflict fizic sau verbal cu ceilalți elevi, conștientizați faptul că prin folosirea unui asemenea obiect puteți periclita integritatea corporală sau chiar viaţa colegilor;

– În situația în care observați că un coleg are asupra lui obiecte din categoria celor periculoase, sesizați imediat un cadru didactic sau un adult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *