Câștigătorii concursului „Povestea costumului popular de pe Valea Barcăului” organizat la Valcău de Jos

Peste 30 de localnici, de la copii la vârstnici, de pe Valea Barcăului au îmbrăcat, miercuri, 8 septemebrie costumele tradiţionale moştenite de la bunicii şi străbunii lor şi le-au prezentat, alături de poveştile lor, la căminul cultural din Valcău de Jos, într-un inedit concurs ce a avut ca scop descoperirea, conservarea şi promovarea costumelor populare dintr-una din cel mai bine conservate zone etnografice din Sălaj.

Organizatorii au gândit acest eveniment concurs în contextul în care tot mai multe costume populare autentice pierd teren în fața așa ziselor ii/cămăși tradiționale din comerțul actual, si care nu au nimic de a face cu ia/ cămașa autentică.

Concursul cu premii în bani „Povestea costumului popular de pe Valea Barcăului” a fost organizat de Asociaţia Atelierul de Joc Popular şi Asociaţia Salvăm Casele Albastre Pe Valea Barcăului, premiile, în valoare totală de 2.500 lei, fiind oferite cu sprijinul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.

Primarul Comunei Valcău de Jos, ing. Roșan Ioan ne-a declarat că: „S-au prezentat 30 de pospesori de costume populare vechi de pe Valea Barc[ului, ]ntr-un concurs de evaluare a costumelor populare. S-a evaluat vechimea, autenticitatea, cât și modul de păstrare. Evenimentul a avut loc în Căminul Cultural din Valcău de Jos și este la prima ediție. Mă bucur că împreună cu oamenii din comunitate reușim să conservăm și să promovăm tradițiile vechi de pe Valea Barcăului și voi continua să sprijin și să susțin astfel de evenimente în continuare. Mulțumesc Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj pentru premiile oferite”. 

Proiectul de salvare şi promovare a costumului popular de pe Valea Barcăului va continua, prin reproducerea sa de către femeile din sat şi inclusiv prin reluarea cultivării de cânepă, din care se produce pânza costumelor.

Lista câștigătorilor: 

Pentru cea mai bună poveste a costumului popular au fost premiați următorii:

Locul 1 Coste Laura (400 lei), Locul 2 Gancea Floare (300 lei), Locul 3 Petrușe Maria 200 lei, Mențiune Sabău Alessia 100 lei, Mențiune Mihaela Iasmina 100 lei.

Pentru cel mai valoros costum popular au fost premiați următorii:

Locul 1 Taloș Andrei 400 lei, Locul 2 Popiț Maria Eliza 300 lei, Locul 3 Markus Mădălina 200 lei, Mențiune Dura Corina Alexandrina 100 lei, Mențiune Peșteleu Florina Dariana 100 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *