CCR a admis sesizarea premierului Cîțu, dar moțiunea tot trebuie dezbătută și votată

Curtea Constituțională a admis în unanimitate sesizarea guvernului și a constatat că există un conflict juridic între Parlament şi Guvern, potrivit unui comunicat de presă. Pe de altă parte, însă, pentru că Parlamentul nu a dezbatătut moțiunea de cenzură, CCR cere Parlamentului să dezbată și să voteze moțiunea depusă. Parlamentul trebuia să își îndeplinească obligația constituțională de a dezbate moțiunea de cenzură, mai precizează CCR.

Curtea Constituțională a admis cu unanimitate de voturi cererea formulată de premierul Florin Cîțu și a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern.

Conflictul a fost generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfășurare a procedurii de control parlamentar inițiate prin moțiunea de cenzură nr.2 MC/3 septembrie 2021 – „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”, potrivit comunicatului.

„Parlamentul urmează să dezbată moțiunea de cenzură depusă și să își exprime poziția prin vot asupra acesteia cu respectarea exigențelor constituționale și regulamentare și aplicarea principiului loialității constituționale”, se mai arată în comunicatul CCR.

„Curtea a constatat că moțiunea de cenzură a fost depusă cu întrunirea numărului de semnături necesare. Însă, Parlamentul, în ansamblul său, a încălcat art.1 alin.(5) din Constituție coroborat cu art.94 alin.(1) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum și art.113 alin.(2) din Constituție. Parlamentul nu a dezbătut moțiunea de cenzură, astfel că nu a finalizat procedura inițiată și continuă să încalce art.113 din Constituție. În consecință, au fost încălcate și prevederile constituționale ale art.1 alin.(3) privind statul de drept și alin.(4) privind echilibrul puterilor în stat”, menționează Curtea Constituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.