CECCAR: Profesia contabilă din România îşi ia angajamentul de a contribui la combaterea corupției și a criminalității economice

International Federation of Accountants (IFAC – Federaţia Internaţională a Contabililor) a lansat ieri, 6 septembrie, un plan de acțiune pentru combaterea corupției și a criminalității economice la nivel global. CECCAR va implementa în România acest plan.

Planul de acțiune reprezintă un angajament consolidat la nivel global al profesiei contabile de a acționa în această direcție.

Totodată, planul valorifică, în interes public, statutul privilegiat al liber-profesioniștilor contabili  în relația cu mediul profesional, cu mediul de afaceri, instituțiile și autoritățile de reglementare și control.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), cel mai mare organism profesional în domeniul financiar-contabil din Sud-Estul Europei și membru IFAC, a ales să fie parte a soluției.

„În contextul implicării profesiei contabile în lupta anticorupție și împotriva criminalității economice, este momentul oportun să extindem aria de competențe ale expertului contabil în combaterea acestor fenomene, prin servicii specifice contabilității criminalistice – o combinație de tehnici contabile și de investigație, utilizate pentru a descoperi fraude financiare.

Expertul contabil criminalist poate fi angajat să efectueze proceduri de colectare, analiză, evaluare sau interpretare a anumitor aspecte probatorii pentru a sprijini părțile interesate (de exemplu, clientul, consiliul de administrație, sau organismul de reglementare) să ajungă la o concluzie cu privire la temeinicia preocupărilor privind existența eventualelor fraude.

Pentru o luptă eficientă în această direcție, este nevoie de profesioniști cu experiență care să privească dincolo de cifre, să identifice povestea pe care o pot spune cifrele și să descopere ceea ce cifrele încearcă să ascundă. Acesta trebuie să cunoască în detaliu mecanismele și modelele de business.

Expertul contabil criminalist este tocmai acel profesionist care deține competența și expertiza necesare”, afirmă președintele Consiliului superior al CECCAR, expert contabil, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova.

Profesia contabilă din România, reprezentată de CECCAR, va implementa la nivel național Planul de acțiune pentru combaterea corupției și a criminalității economice, elaborat de IFAC prin contribuția membrilor săi.

Valorificând în interes public independența profesională ce caracterizează expertul contabil, se urmărește îmbunătățirea contribuției și a sprijinului profesiei contabile la un ecosistem anticorupție robust, la securitatea economică.

Acest plan de acțiune reprezintă o invitație deschisă la colaborare și parteneriat cu toate părțile interesate în materie de anticorupție și combatere a criminalității economice pentru a lucra împreună în această misiune de importanță majoră. Suntem dornici să vă ascultăm opiniile și să lucrăm împreună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *