Centrul de Transfuzie Sanguină limitează programul de donare din cauza numărului mare de solicitări

Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj a anunţat reducerea programului zilnic de recoltare de sânge de la sediul din Zalău, pe fondul creşterii de circa cinci ori a numărului de solicitări în primele zile ale acestui an, după ce valoarea tichetelor de care beneficiază donatorii de sânge a crescut de la 67 lei la 280 de lei.

„Vineri am avut 124 de recoltări, iar astăzi am ajuns deja la 93 de persoane care au donat sânge. Trebuie să luăm unele măsuri organizatorice, pentru că altfel nu vom putea face faţă solicitărilor. Înainte de majorarea valorii tichetelor, aveam o medie de 25-30 de donatori pe zi, iar acum a crescut de cinci ori. Am luat, ca primă măsură, reducerea programului zilnic de lucru până la ora 12:00, pentru a putea mai apoi să prelucrăm sângele recoltat”, a declarat luni, pentru AGERPRES, Cristina Ilieş, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj.

Potrivit acesteia, limitarea programului de lucru este necesară pentru ca angajaţii centrului să poată lucra, în continuare, cu maximă atenţie şi răspundere, pentru a nu se ajunge la erori care pot costa viaţa pacienţilor ce vor beneficia de sângele recoltat.

În plus, Cristina Ilieş a subliniat faptul că există şi problema că o cantitate mare sânge recoltată nu va putea fi valorificată în întregime, în condiţiile în care termenul de valabilitate este de 42 de zile.

„Dacă vom avea în continuare un flux foarte mare de donatori, vom fi nevoiţi să luăm şi alte măsuri, cum ar fi renunţarea la colecta mobilă pe care o facem în localităţile din judeţ”, a adăugat sursa citată.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *