Centrul Infoturistic din Zalău te duce în excursie să descoperi locuri de poveste din Țara Silvaniei

În 17 iulie, pornim din nou la drum, în prima excursie din anul 2021! Bucuroși și dornici să descoperim și alte locuri de poveste din Țara Silvaniei, continuăm explorarea spre sud-estul județului Sălaj, cu plecare din Zalău, către Moigrad – Brebi – Racâș – Hida – Păduriș, și întoarcere în Zalău, un traseu cu durata de aproximativ 7 ore.
Primul obiectiv din programul excursiei este Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău. Și pentru că dorim să vizităm Zalăul secolului XX, muzeul ne oferă o plimbare, în centrul vechi, cu ajutorul echipamentelor de realitate virtuală.
Odată ce ajungem la Complexul Arheologic Porolissum, putem spune că suntem „la capătul drumului roman imperial”. Haideți cu noi să aflați de ce! Pentru unii va fi o plăcere să repete experiența revenirii în capitala provinciei romane Dacia Porolissensis, iar pentru alții, să descopere istoria celui mai bine păstrat sit arheologic din România.
Lavanda, o floare de leac și înfrumusețare, este una dintre plantele care a adus o nouă culoare pe harta județului Sălaj. La șapte km de Zalău, în localitatea Brebi, comuna Creaca, Cerdacul cu lavandă ne deschide porțile pentru „o ședință” de relaxare, în cultura de lavandă a Simonei Maricean.
Pentru că județul ne oferă un număr semnificativ de biserici de lemn, acestea nu au lipsit din programul excursiilor organizate până în prezent. De această dată, ne oprim la Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din localitatea Racâș, comuna Hida. Aceasta este o biserică de lemn deosebită, datorită structurii „cu două poale”, care se aseamănă cu cea a bisericilor de lemn din Maramureș.
Una dintre plăcerile zilei este desertul. Iar dacă desertul este preparat din ingrediente naturale este un motiv în plus pentru a face un popas în Hida, în comuna cu același nume, să gustăm din deliciile pregătite în laboratorul Dora Cakes, de sălăjeanca Teodora Morar, după rețetele străbunicii sale.
Și pentru că ne place să fim pelerini în Țara Silvaniei, încheiem excursia cu vizitarea Mănăstirii Strâmba, o oază de liniște și regăsire sufletească. Situată la marginea satului Păduriș, Mănăstirea Strâmba este singura mănăstire de călugări din județul Sălaj. Din cadrul fostului ansamblu monahal, azi, se mai păstrează doar biserica de lemn, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care datează din anul 1470, potrivit cercetărilor documentare ale istoricului Augustin Bunea.
Această acțiune este organizată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău și este parte a proiectului ,,Circuitul Anotimpurilor”, prin care ne propunem promovarea Municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ. Acest circuit îl organizăm pentru anotimpul vara, urmând ca, în anotimpurile următoare, să mergem în zone care sunt cele mai frumoase în acea perioadă.
Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport și degustare de prăjituri de casă, în valoare de 25 lei, respectiv 8 lei. Excursia va fi organizată pentru un grup de 40 de persoane. Vă așteptăm să vă înscrieți la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 15 iulie.
Program:
ora 09:15 – Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău – prima grupă
ora 09:30 – Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău – grupa a doua
ora 10:00 – Plecare din Zalău
ora 10:20 – Complexul Arheologic Porolissum, comuna Mirșid și comuna Creaca
ora 12:10 – Cerdacul cu Lavandă, din Brebi, comuna Creaca
ora 13:40 – Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din Racâș, comuna Hida
ora 14:20 – Degustare prăjituri de casă Dora Cakes, Hida
ora 15:20 – Mănăstirea Strâmba, din Păduriș, comuna Hida
ora 16:50 – Întoarcere în Zalău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *