Cercetați penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice

Duminică, 19 februarie a.c., la ora 12.09, pe D.N. 1 C, în localitatea sălăjeană Bârsău Mare, polițiștii Secției nr. 4 Poliție Rurală Ileanda au depistat în trafic un bărbat de 63 de ani, din municipiul Cluj Napoca, județul Cluj, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Tot duminică, 19 februarie a.c., la ora 06.30, pe strada Castanilor din Șimleu Silvaniei, polițiștii rutieri au oprit în trafic un localnic, în timp ce conducea un autoturism.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentrație alcoolică de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorilor auto le-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar polițiștii sălăjeni au întocmit în ambele cazuri dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.


A T E N Ț I E !

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!

D R U M B U N !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *