Chirurgul ortoped-pediatru Jidveianu Horea, trimis în judecată pentru luare de mită

Medicul Jidveianu Nicolae Horia, chirurg-ortoped angajat al Spitalului Județean de Urgență Zalău, este acuzat de procurorii PJ Zalău de luare de mită în formă continuată (10 acte materiale). Procuorurul de caz, Brândea Dan-Eugen, fost șef al Parchetului local de la Zalău, a finalizat cercetările și l-a trimis în judecată cu propunerea de a fi condamnat.

Potrivit procurorilor, din probele administrate până în acest moment, în perioada 2021-2022, în calitate de medic chirurg și ortoped pediatru la Spitalul Județean de Urgență Zalău, Jidveianu Nicolae Horia a primit sume între 100 și 2.500 de lei de la aparținătorii unor minori, pentru a îndeplini sau a urgenta unele acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Procurorii au identificat un total de 19 acte materiale, după ce ancheta a fost extinsă, deși inițial în comunicatul Parchetului Judecătoriei Zalău apăreau un număr de 15 acte materiale, toate în formă continuată.

Potrivit rechizitoriul la dosar există inclusiv o filmare în care se vede clar cum medicul Jidveianu Horia i-a șpagă un plic cu bani de la mama unui copil care a beneficiat de servicii medicale.

Parchetului de la Zalău a cerut instanței arestarea preventivă a mediului Jidveianu, însă a fost pus sub control judiciar, în baza căruia i s-a interzis practicarea meseriei. Interdicție care a fost menținută de procuror, după care instanța a ridicat-o. Acum Jidveianu poate profesa fără nicio constrângere.


Chirurgul Ioan Așchilean condamnat la închisoare cu suspendare

În schimb, cel de al doilea medic șpăgar prins că lua mită, tot de la părinții copiilor pe care îi opera,  chirurgul ortoped Ioan Așchilean și- a recunoscut faptele, a încheiat un acord cu procurorul și a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare. Acum  chirurgul Ioan Așchilean este liber să-și practice meseria și a și revenit la Spitalul Județean de Urgență Zalău.

Medicul Așchilean Ioan și-a negociat o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare

În ceea ce îl privește pe chirurgul Ioan Așchilean, acesta a colaborat cu procurorul de caz și a făcut în 14 martie 2023 un acord de recunoaștere. Acordul prin care și-a recunoscut acuzațiile stabilește și o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare, acord care a fost aprobat de instanța de judecată la data de 12 aprilie 2023.

Medicul Așchilea a fost obligat la un număr de 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău sau în cadrul Bibliotecii Judeţene „Ioniţă Scipione Bădescu” Zalău.

Tribunalul Sălaj a dispus confiscarea sumei de 1550 lei reprezentând bun obţinut din comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Totodată, instața l-a obligat pe chirurgul Așchilean la plata către stat a sumei de 3.200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Așchilean Ioan este acuzat de procurorii PT Sălaj, tot de comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (6 acte materiale). În perioada 2021-2022, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale a primit, spun procurorii, sume de bani între 50 și 600 de lei de la aparținătorii unor minori, totul pentru a îndeplini sau a grăbi unele proceduri medicale ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Suma încasată în condițiile menționate ar fi fost de 1.450 lei.


Medicii șpăgari de la Zalău au fost reținuți 24 de ore

La data de 14 decembrie 2022, procurorii PT Sălaj împreună cu polițiștii de la DGA Sălaj, au efectuat percheziții la Spitalul Județean de Urgență Zalău, și au decis reținerea, pentru 24 de ore, a celor doi medici chirurgi-pediatri – Așchilean Ioan și Horia Jidveianu, care au fost plasați în Arestul Preventiv al IPJ Sălaj.


Facem precizarea că inculpatul Jidveianu Nicolae Horea beneficiază de prezumția de nevinovăție.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *