Comunele sălăjene interesate de introducerea rețelei de gaz mentan, proiecte din bani europeni

Consiliul Județean Sălaj a găzduit astăzi o întâlnire între reprezentanți ai administrațiilor locale și proiectanți specializați în extinderea și introducerea rețelelor de gaz metan. Scopul întâlnirii a fost prezentarea posibilităților de finanțare din fonduri europene a studiilor de fezabilitate pentru introducerea gazului metan.
”Interesul nostru comun trebuie să fie alimentarea cu gaz a comunităților din județul Sălaj. Sunt disponibili bani europeni, până la un miliard de euro, pentru realizarea studiilor de fezabilitate. Este necesară o voință administrativă din partea tuturor factorilor implicați, iar Consiliul Județean Sălaj va căuta căile legale pentru a sprijini financiar cofinanțarea realizării studiilor de fezabilitate”, au transmis reprezentanții CJ Sălaj
La întâlnire au participat reprezentanții comunelor Hida, Bălan, Sînmihaiu Almașului, Surduc, Gârbou, Creaca, Dragu, Românași, Halmășd, Nușfalău, Valcău de Jos. Legislația actuală permite racordarea gratuită a consumatorilor casnici, până la limita proprietății, iar gazul metan este de 6 ori mai ieftin decât cel îmbuteliat, conform datelor prezentate.
„Noi suntem foarte interesați de obținerea finanțării pentru introducerea gazului natural. Facem toate demersurile pentru a realiza SF pentru a aduce gazul și la noi în comună”, a transmis primarul comunei Sînmihaiu-Almașului, Lung Cornel.  
O parte dintre primari sunt cu proiectul într-un stadiu mai avansat, astfel că au șanse foarte mari pentru a obține finanțare pentru a introduce gazul metan la ei în comună. Este cazul celor 10 comune de pe Valea Barcăului Nuşfalău, Ip, Boghiș, Plopis, Halmăşd, Valcău de Jos, Marca, Carastelec, Cămăr şi Măerişte – parte din ADI Barcăul condusă de Radu Mate – preşedinte şi Ioan Roşan – vicepreşedinte.
„Am participat la o întâlnire consultativă alături de primarul Radu Mate și Gavril Pușcaș, reprezentând asociația ADI Barcăul, compusă din 11 comune de pe Valea Barcăului. Cu această ocazie am informat Consiliul Județean despre stadiul proiectului privind alimentarea cu gaze naturale a localităților de pe Valea Barcăului. Din fericire noi suntem într-un stadiu avansat cu proiectul și suntem aprope de finalizarea caietului de sarcini pentru achiziția realizării Studiului de Fezabilitate”, a declarat primarul Ioan Roșan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *