Consiliul Județean Sălaj alocă 9 milioane de lei pentru heliportul de pe Spitalul Județean

🏥 Spitalul Județean de Urgență Zalău va fi a patra unitate medicală din țară care va beneficia de un heliport în terasă. Investiția estimată la 9 milioane de lei este asigurată de la bugetul propriu al Consiliului Județean Sălaj. Detaliile tehnice și financiare ale proiectului au fost aprobate în ședința ordinară de la finele săptămânii trecute.

🚁 În conformitate cu cerințele de natură aeronautică, dar și cu cele de siguranță la incendiu, heliportul amenajat pe terasa corpului B al SJU Zalău va dispune de o platformă de aterizare în suprafață totală de 330 metri pătrați, o scară de evacuare, lift de targă pe corpul A, o zonă ce asigură transferul pacienților de la platforma de aterizare, la lift, o cameră pentru personalul heliportului și o pasarelă metalică. De asemenea, heliportul va fi dotat cu sisteme de iluminat care să permită aterizarea și pe timp de noapte.

🚑 În prezent, pacienții în stare gravă aduși cu elicopterul SMURD sunt preluați de o ambulanță de la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj și transferați la Spitalul Județean. Aceste manevre suplimentare necesită mai mult timp și chiar pot pune în pericol viața pacienților.

📌 „Prin includerea heliportului în structura Spitalului Județean, respectiv prin amplasarea platformei de aterizare pe corpul B al unității medicale, clădire în care funcționează, de altfel, și secția UPU-SMURD, se va crea un circuit adecvat atât preluării, în regim de urgență, a cazurilor grave transportate cu elicopterul și care nu pot fi rezolvate la nivelul spitalelor locale, cât și transferului către alte unități medicale din țară a pacienților ce nu pot fi tratați la Zalău. În același timp, va facilita transportul de organe pentru transplant. Timpii de reacție vor fi reduși și vom asigura, astfel, un răspuns prompt în situații de urgențe medicale”, a explicat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *