Dan Ghiurco primar Jibou, mesaj cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

Stimați concetățeni și dragi prieteni,

Îmi face o deosebită plăcere să vă transmit, astăzi, la împlinirea a 162 ani de la Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, ce a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele de „Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești”, cele mai alese gânduri și urări de bine din partea conducerii locale a UAT Oraș Jibou.

🇹🇩

Se cuvine să cinstim voinţa populară care a făcut posibil acest important pas în devenirea statului naţional unitar român şi să îi onorăm pe cei care, prin curajul şi viziunea lor, au înfăptuit dorinţa poporului.

🇹🇩

Actul istoric de la 24 ianuarie a deschis calea unor reforme esenţiale şi a conturat un parcurs care a adus România unde este astăzi, într-un spaţiu al securităţii, al progresului şi al valorilor europene.

🇹🇩

Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere istorică, culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

🇹🇩

Numai prin voinţa unui popor unit şi cu implicarea unor adevăraţi oameni de stat a fost posibilă alipirea teritorială a celor două provincii româneşti şi, trei ani mai târziu, înfăptuirea unirii politice prin crearea Parlamentului unic şi a unei singure capitale, la Bucureşti.

🇹🇩

Acesta, cred eu, a fost momentul istoric care a consacrat şi primul nostru imn, în versurile scrise de marele poet şi om politic Vasile Alecsandri, sub denumirea de ,,Hora Unirii”. Ori, când românii dau mână cu mână, nu există forţă care să îi împiedice să îşi îndeplinească visurile.

🇹🇩

Când toţi” cei cu inima română” simt şi gândesc la fel, nimic nu se poate pune în calea destinului pe care vor să şi-l croiască în lume şi în istorie.

🇹🇩

Oriunde vă găsește-această mare zi, să nu uitați că România are viitor prin solidaritatea celor care simţim cu adevărat româneşte și este, cu adevărat, puternică atâta timp cât noi suntem uniţi.

🇹🇩

Fie ca această zi atât de importantă în istoria noastră să ne reamintească tuturor, românilor de pretutindeni, că doar împreună vom avea puterea de a rămâne neclintiţi în faţa greutăților.

🇹🇩

Să nu uităm că suntem fraţi, indiferent de meleagurile unde trăim, să ne iubim și să ne cinstim țara, trecutul și sângele românesc!

La mulți ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *