De la 1 ianuarie cresc cu până la 90% prețurile la energia electrică

Prețurile pentru 3,7 milioane de consumatori casnici de energie electrică, cei rămași în serviciu universal vor crește masiv începând cu 1 ianuarie.

Deocamdată, oamenii nu vor plăti aceste prețuri, ci prețul plafonat de stat, eventual și cu o compensare suplimentară a facturii, până la data de 31 martie. De la 1 aprilie însă, dacă legislația nu se schimbă și nici ei nu aleg o ofertă concurențială, vor plăti prețurile de mai jos.

De la 1 ianuarie 2021, de când s-a liberalizat piața de energie, clienții casnici din România se împart în două categorii. Unii au ales deja o ofertă de pe piața concurențială, de la vechiul lor furnizor sau de la altul, și plătesc un preț concurențial al energiei. Ceilalți nu au făcut nicio alegere, nu au semnat un nou contract de furnizare, nici cu vechiul lor furnizor, nici cu altul, și plătesc așa numitul preț de serviciu universal.

Prețurile de serviciu universal se modifică de două ori pe an. Ultima dată ele s-au schimbat la 1 iulie 2021, deci următoarea modificare va avea loc de la 1 ianuarie 2022. Clienții aflați în această situație au fost protejați în fața creșterilor de preț din piață din ultimele luni și plăteau printre cele mai mici facturi. De la 1 ianuarie, și ei vor avea parte de o creștere abruptă a acestor prețuri, din cauza creșterii prețului energiei electrice din piață, de acolo de unde furnizorii cumpără energia pentru clienții lor. Noile prețuri vor fi valabile timp de șase luni, până la 1 iulie 2022.

Iată noile prețuri de serviciu universal la energie electrică, valabile pentru județul Sălaj 

Transilvania Nord (județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj). Electrica Furnizare este furnizorul tradițional de energie electrică pentru clienții casnici din această zonă. Noul preț de serviciu universal cu toate tarifele de rețea și taxe incluse este, de la 1 ianuarie 2022, de 1,5 lei/kWh. Prețul valabil acum, până la 31 decembrie, era de 0,80 lei/kWh. Așasar, avem o creștere de 87%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *