Decizia istorica in SUA: avortul nu este un drept constitutional

M

Decizia istorica in SUA: avortul nu este un drept constitutional. Decizia din cauza Roe v. Wade, adoptata in 1973, a fost revocata!

Intr-o decizia revolutionara, Curtea Suprema a SUA a decis cu 5 la 4 pe data de 24 iunie 2022 ca avortul nu este un drept protejat de Constitutia SUA, o asemenea prevedere putand fi reglementata doar la nivel de stat. In felul acesta decizia Roe v. Wade, in baza careia s-a pretins de 50 de ani ca ar exista un drept constitutional la avort, a fost revocata.

Judecatorul Samuel Alito, cel care a redactat motivarea, a aratat ca atat decizia Roe v. Wade, din 1973, cat si Planned Parenthood v. Casey, din 1992, ce reafirma dreptul la avort, „au fost gresite si trebuie revocate”.

„Prin urmare, aratam ca Constitutia nu confera dreptul la avort. Roe si Casey trebuie anulate, iar autoritatea de a reglementa avortul trebuie returnata cetatenilor si reprezentantilor lor alesi”, a aratat judecatorul Alito.

Impotriva acestei pozitii au votat judecatorii liberali de la Curtea Suprema.

„Decizia Curtii Supreme americane este una cu adevarat istorica si va avea ramificatii pozitive peste tot lume, cu efect in protejarea vietii tuturor oamenilor, inclusiv a celor nenascuti. Fara a judeca pe cineva care recurge la a face avort, a afirma si admite ca avortul in sine este un drept fundamental si intrinsec al fiintei umane este o absurditate a dreptului.

Pe de alta parte, din punct de vedere al societatii, a proteja la nivel constitutional, ca drept intangibil, dreptul la avort, adica a-l plasa deasupra dreptului la viata, inseamna dispret fata de persoana si demnitatea umana. Oamenii trebuie educati sa respecte, sa protejeze si sa pretuiasca viata ca valoare suprema, inca din primul moment al existentei ei, nu sa o desconsidere ori ‘termina’ ca pe un bun de care te poti lepada”, a spus europarlamentarul Cristian Terhes.

In urma cu circa o luna a aparut pe surse un draft al motivarii, care oferea indicii ca majoritatea judecatorilor de la Curtea Suprema americana vor hotari sa revoce Roe v. Wade.

„Organizatiile liberale si neomarxiste din jurul lumii au facut eforturi colosale pentru a pune presiune pe Curtea Suprema americana sa nu dea aceasta decizie. Judecatorii americani au dovedit, insa, ca sunt cu adevarat independenti, capabil sa reziste unor presiuni de o asemenea amploare. Un exemplu de urmat si de catre judecatorii romani cand vine vorba despre independenta lor si a justitiei”, a spus europarlamentarul Terhes.

Pentru a spori presiunea pe Curtea Suprema americana, Parlamentul European, de exemplu, a adoptat in urma cu doua saptamani o rezolutie in care critica Curtea Suprema americana pentru acel draft si ii cerea sa nu hotarasca cum considera de cuviinta.

Aceasta decizie vine dupa multi ani de munca, actiuni si rugaciuni ale avocatilor, juristilor, ong-urilor, bisericilor si cetatenilor, care au crezut si nu au abandonat lupta pentru protejarea dreptului la viata, de la momentul conceptiei si pana la moartea naturala.

„In timp ce pana si America a reusit sa puna in prim plan dreptul la viata, Uniunea Europeana se condamna la pieire, ajungand sa promoveze o cultura a mortii, in care ‘dreptul la avort’ e cerut de Macron a fi recunoscut ca drept fundamental. In acest sens a fost si Raportul Matic, votat si de multi europarlamentari romani. Se ajunge astfel ca dreptul cuiva de a decide sa ia dreptul la viata al altcuiva sa fie superior dreptului la viata a celui din urma”, a spus Terhes.

Ca europarlamentar Cristian Terhes a votat constant pentru protejarea vietii de la conceptie pana la moartea naturala.

Biroul de presa al europarlamentarului Cristian Terhes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *