Deputatul PNL Lucian Bode: „24 februarie 2022 este o zi tragică pentru Ucraina și pentru Europa”

Astăzi, 24 februarie 2025, se împlinesc trei ani de când Rusia a început invazia Ucrainei, iar pe lângă multele mesaje de susținere pe care țara vecină le-a primit, deputatul PNL Sălaj, Lucian Bode, a transmis un mesaj prin care reamintește că România a fost în prima linie a sprijinului umanitar în cea mai gravă criză de după cel de al doilea război mondial. Ministru de Interne la vremea aceea, deputatul Lucian Bode, a menționat că războiul a afectat puternic economia României, însă toate forțele ar trebui unite pentru o pace dreaptă pentru Ucraina. 

„Au trecut 3 ani de la debutul invaziei Ucrainei de către Federația Rusă. Am amintirea vie a acelor zile pe care nu o voi uita niciodată.
Retrăiesc astăzi acele momente care pentru mine au fost extrem de încărcate și complicate. Nu doar din punct de vedere al responsabilităților, ci mai ales al provocărilor pe care le gestionam la Ministerul Afacerilor Interne.
Gravitatea momentului m-a făcut să nu realizez imediat că tocmai începuse cea mai gravă criză umanitară și de securitate de după cel de-al doilea război mondial.
În acea zi, mă aflăm în Germania într-o vizită oficială, în landul Bavaria, la invitația omologului meu, ministrul de interne Joachim HERRMANN. Discuțiile noastre vizau în principal aderarea României la spațiul Schengen, însă evenimentele au luat o turnură tragică între timp.
Tot în acea zi, fusese convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării, România anticipând din primele momente pericolele care au urmat mai apoi. După cum evaluasem cu mult timp înainte, securitatea Ucrainei este primordială atât pentru România, cât și pentru întreg continentul european.
O lume întreagă a văzut cum România a fost în prima linie a sprijinului umanitar, făcând uz de rolul major pe care îl are în arhitectura de securitate europeană pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, a persoanelor strămutate și a populației.
Timp de 3 ani, România și românii au fost în prima linie a eforturilor de sprijin, demonstrându-ne solidaritatea cu cei care s-au refugiat din calea războiului. Am fost lângă ei mereu și i-am sprijinit pentru a le alina suferința și nu numai. Istoria va confirma că a fost un efort extraordinar al României care a meritat din plin.
Personal, am fost în punctele de trecere a frontierei încă din prima zi, la Siret, la Sighet, la Isaccea, unde am organizat logistic sprijinul umanitar și securitar oferit. A fost un efort uriaș din partea structurilor Ministerului Afacerilor Interne, autorităților centrale și locale, mediului de afaceri, voluntarilor și tuturor structurilor asociative care au fost non-stop implicate alături de noi.
A fost o muncă de echipă care a primit aprecierea internațională a oficialilor străini care ne-au vizitat încă din primele momente. De la comisarul european responsabil pentru afaceri interne, Ylva Johansson, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, Președintele Consiliului European, Charles Michel, până la omologii europeni de la acea vreme, precum ministrul de interne al Franței, Gérald Darmanin. Absolut toți au recunoscut mobilizarea exemplară a autorităților române și au apreciat ajutorul oferit populațiilor strămutate.
Acest conflict cu siguranță și-a lăsat amprenta puternic asupra societăților noastre. Criza economică sau cea de securitate care au urmat, polarizarea socială și extremismul sunt consecințele pe care acest război injust și absurd le are asupra europenilor.
Însă Europa a rămas ferm pe picioare și trebuie să își adune toate forțele pentru o pace dreaptă în Ucraina, cu toți actorii relevanți la masa discuțiilor, inclusiv România”, a transmis deputatul PNL Sălaj, Lucian Bode. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *