Deputatul USR-PLUS, Alin Prunean, întâlnire de lucru cu crescătorii de porci

Deputatul USR-PLUS Sălaj, Alin Prunean a avut, la finalul săptămânii trecute, o întâlnire de lucru cu crescătorii de suine (porci)🐖 din Sălaj.

Subiectul principal al întâlnirii a fost așa-zisa “Lege a porcului”, dar au fost abordate și alte teme de interes pentru fermierii din judeţ.

„În urma întâlnirii am tras câteva concluzii, cu mențiunea că orice alte propuneri şi sugestii care contribuie la susținerea acestui sector de creştere a animalelor sunt binevenite:

📌 se impune o separare/delimitare cât mai clară între gospodăriile populaţiei şi exploatațiile comerciale;

📌 este necesar un control mai eficient din partea autorităților privind transportul porcinelor pe distanțe scurte;

📌 consider ca utilă deschiderea de “culoare verzi”, pentru a se putea face livrări către abatoare din fermele comerciale situate în apropierea unor focare de pestă porcină africană (PPA) în gospodăriile populaţiei (trebuie subliniat faptul că livrările de porci din fermele autorizate se realizează doar după analize detaliate care arată că animalele sunt sănătoase);

📌 atenție sporită din partea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în ceea ce privește importurile de carcasă de porc;

📌 înființarea de puncte de sacrificare de capacitate redusă, autorizate, care sa deservească zone bine delimitate, sub observația direcţiilor sanitar-veterinare.

💲 În aceleaşi context, amintesc faptul că în legea menţionată anterior se face referire la stimulări şi compensări acordate gestionarilor fondurilor cinegetice, pentru reducerea densitații populației de mistreți.

Personal, cred ca această abordare este una greșită și nu va da rezultatele scontate. Mai mult, cred că este un mecanism greu de controlat și care, pe lângă posibilitățile de deturnare de fonduri, va duce și la o mai mare răspândire a pestei porcine africane.

👉În primul comentariu găsiți legea în forma adoptată de Senat. În perioada următoare legea va ajunge în comisiile din Camera Deputaților și va putea fi modificată, înainte de a ajunge la votul final”, transmite parlamentarul sălăjean Alin Prunean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *