DSP SĂLAJ: Apa din fântânile publice din Zalău NU ESTE POTABILĂ

Analizele realizate în acest an de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj arată că apa de la nicio fântână publică de pe raza municipiului Zalău nu este potabilă, concentraţia admisă de amoniu în apă fiind depăşită şi de 15 ori.

Directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş, a precizat, joi, în cadrul şedinţei de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, că în ceea ce priveşte calitatea apei, analizele şi monitorizările efectuate au arătat că apa potabilă din reţelele publice este una corespunzătoare din punct de vedere al calităţii, în timp ce apa din fântânile publice este în mare parte neconformă.

Potrivit directorului DSP, principala problemă a fântânilor publice, în special a celor din Zalău, este depăşirea cantităţii de amoniu.

„Problema fântânilor arteziene din Zalău este cunoscută de zeci de ani. Fântânile arteziene sunt surse de profunzime care, datorită structurii solului, au constant o concentraţie crescută la parametrul amoniu. Amoniul este un parametru indicator al calităţii apei potabile şi creşterea sa bruscă, la un moment dat, indică prezenţa unei poluări, care poate fi atât de origine naturală, cât şi artificială. Creşterea concentraţiei de amoniu în apă la valori de peste 1,5 mg/l poate produce modificări ale gustului şi mirosului apei. Cu toate că amoniul, în sine, nu are efecte toxice directe, imediate, asupra organismului uman şi animal, importanţa lui sanitară constă în faptul că el indică poluarea apei cu alte elemente chimice sau mai ales bacteriologice, care pot avea efecte nocive asupra populaţiei”, a declarat Ligia Marincaş.

Dacă limita admisă de lege pentru amoniu în apa potabilă este de 5 mg/l, în unele fântâni din Zalău concentraţia de amoniu este de 7 sau 8 mg/l, toate fântânile din municipiu consemnând, la măsurătorile DSP Sălaj din acest an, o depăşire a acestui parametru.

Ligia Marincaş a adăugat faptul că toate primăriile pe raza cărora se află fântânile neconforme au fost înştiinţate să avertizeze populaţia prin plăcuţe de avertizare cu „Apă nepotabilă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *