DSVSA Sălaj – acțiuni pentru protejarea sănătății și drepturilor consumatorilor

Având în vedere faptul că se apropie sărbătorile pascale, inspectorii DSVSA Sălaj au intensificat și au demarat o serie de acțiuni pentru protejarea sănătății și drepturilor consumatorilor:

  • Se asigură un program de permenență prin serviciul callcenter telefon: 0800.826.787 sau e-mail callcenter@ansvsa.ro, în baza căruia medicii veterinari din cadrul DSVSA Sălaj și medicii veterinari din cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale cu sediile în Zalău, Jibou, Cehu Silvaniei, Șimleu Silvaniei, să intervină în cazul apariției de situații neprevăzute și să efectueze controale oficiale în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitar veterinare din piețele agroalimentare, abatoarele de sacrificare a mieilor, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în următoarele categorii de unități de vânzare cu amănuntul: carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică (pizzerii, cantine, catering, restaurante etc), cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patisserie, unități de tip hypermarket/supermarket, magazine alimentare, depozite alimentare.
  • DSVSA Sălaj a stabilit și aprobat în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Sălaj și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Sălaj un program de controale mixte în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare și asigurării din partea operatorilor economici din domeniul alimentar a regulilor de bună practică, pentru asigurarea salubrității și inocuității produselor alimentare. De asemenea, în trafic se efectuează verificări ale mijloacelor de transport produse alimentare și ale mijloacelor de transport animale vii, în direcția respectării normelor de igienă, temperatură, certificării produselor și animalelor, a normelor de bunăstare a animalelor pe timpul transportului, precum și prevenirea propagării pestei porcine africane, pestei micilor rumegătoare, febrei aftoase și a gripei aviare pe teritoriul României.
  • Spațiile autorizate pentru sacrificarea mieilor:
  • În jud. Sălaj există 1 abator autorizat sanitar veterinar pentru sacrificarea mieilor care sacrifică miei la solicitarea societăților comerciale: SC Ovine Sălaj SRL – Hereclean nr. 1/M,
  • Depozitarea și comercializarea cărnii de miel, ouălor, produselor lactate:
  • Aceste activități pot fi desfășurate numai în unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu respectarea normelor de igienă și regimul termic în funcție de produsele supuse depozitării/comercializării:

Carnea de miel:

  • Refrigerată: se păstrează și transportă la temperatura de 4-80C, cu valabilitate de maximum 21 de zile de la sacrificare
  • Congelată: se păstrează și transportă la temperatura de -180C, cu valabilitate de maximum 12 luni de la sacrificare

Ouăle:

Se păstrează și transportă la temperatura de 150C, cu valabilitate de maximum 30 de zile de la obținere (data expirării fiind marcată pe ou cu d.d.m.), dar comercializarea este permisă doar până la a 21 zi de la obținere.

Ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului și să provină din centre de ambalare autorizate.

Ouăle cu coaja crăpată vor fi retrase de la vânzare.

Laptele și produsele lactate:

Micii producători care vând direct lapte crud către consumatorii finali în piețe, trebuie să dețină fișe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obținut laptele, completate de către medicii veterinari din localitățile de origine.

Depozitarea, transportul și comercializarea laptelui și a produselor lactate se face la temperatura de refrigerare (4-80C), termenul de valabilitate putând varia în funcție de tipul de produs, fiind înscris pe etichetă (data expirării).

Laptele UHT (ultrapasteurizat) se depozitează, comercializează la temperatura ambientală până în momentul deschiderii ambalajului, după care se păstrează maxim 3 zile la refrigerare (frigider).

  • Dr. Mircea Martin,
  • Director executiv DSVSA Sălaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *