DSVSA Sălaj este pregătită pentru misiunile Uniunii Europene care vizează eficientizarea serviciilor veterinare
În România sunt două misiuni ale Comisiei Europene prin Directoratul General pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor (DG SANTE)
Prima misiune are loc în perioada 23-27 noiembrie și urmărește următoarele obiective:
-Să evalueze măsurile luate de ANSVSA, DSVSA dacă sunt adecvate în vederea atingerii obiectivelor cu privire la eradicarea PPA;
-Să verifice măsura în care autoritățile centrale și județene au îndeplinit garanțiile și au implementat măsurile corective transmise la Comisia Europeană ca răspuns la recomandăriel anterioare.
„DSVSA Sălaj pregătește acestă misiune fiind posibil ca acestă misiune să vizeze și județul Sălaj. Ceea ce pot să afirm ca director al DSVSA Sălaj este că instituția și personalul DSV, împreună cu factorii responsabili, CLCB sau CJSU, unde intră toate instituțiile cu atribuții în eradicarea PPA, inclusiv UAT-urile (unități locale de sprijin), am făcut progrese remarcabile cu privire la modul în care acționăm imediat atunci când depistăm animale suspecte sau bolnave de PPA.
DSV o are atenție deosebită privind combaterea PPA și se au învedere următoarele aspecte: – în principal înregistrarea tuturor fermelor de porcine, ferme de porcine de tip A, exploatații nonprofesionale cu mai mult de cinci porcine;
- – implementarea cerințelor privind biosecuritatea în fermele și exploatațiile de mai sus.
Alte preocupări ale DSVSA privind eradicarea PPA: – identificarea porcinelor și înregistrarea oricăror evenimente în baza națională de date (BND); – controlul asupra porcinelor și a produselor provenite de la acestea; – controlul și supravegherea sanitară atât activă cât și pasivă conform cerințelor Uniunii Europene; – urmărirea planului de măsuri de combatere a PPA adoptate de CLCB”, a transmis directorul DSVSA Sălaj, dr. Mircea MARTIN.
Raportat la evoluția PPA la nivel național, județul Sălaj are un singur focar activ pa porcul domestic în Aleu, care urmează să fie stins în funcție de măsurile luate în maxim 45 de zile. În ceea ce privește evoluția PPA la mistreț avem 7 fonduri de vânătoare afectate unde se aplică măsurile specifice de combatere.
„În concluzie Sălajul are o situație epidemiologică bună chiar de la declanșarea în 2018 a primelor cazuri sau focare de PPA. Am reușit să o menținem cantonată în zonele limitrofe de unde a venit boala”, declară directorul DSV, dr. Mircea Martin.
A doua misiune are loc în perioada 7-16 decembrie și vizează evaluarea controalelor oficiale privind siguranța laptelui și a produselor lactate efectuate de către autoritățile responsabile ANSVSA, DSVSA și implementarea cerințelor legislației UE pe întreg lanț de producție a laptelui și a produselor lactate.
„Noi avem mai multe centre de colectare și prelucrare a laptelui care sunt monitorizate de către inspectorii DSVSA Sălaj, unități care respectă regulile generale și specifice de igienă în timpul procesării laptelui, având sisteme de verificare bazate pe principiile HACCP”, transmite directorul Mircea Martin.
Toți angajații DSV Sălaj vor beneficia spor de muncă pentru condiţii deosebit de periculoase
Având în vedere că s-a adoptat Legea 229/2020 care completează art. 38 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, această lege este menită să elimine situațiile de discriminare salarială colectivă existentă la nivelul ANSVSA și DSVSA-uri.