Educație prin implicare: Serviciile de urgență sălăjene încurajează dezvoltarea spiritului civic și siguranța socială

Astăzi, 29 martie, pentru prima dată în județul Sălaj, în intersecția dinamică dintre educație și servicii destinate comunității, liceenii Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu” din Șimleul Silvaniei au găzduit Campania de Informare Interactiv-Distractivă “Ziua Serviciilor de Urgență”, primind cu entuziasm reprezentanți din cadrul: Inspectoratului de Jandarmi Județean „Menumorut Voievod” Sălaj, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj, Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj și Serviciului de Ambulanță Județean Sălaj care, alături de inițiatorii Proiectului Comunitar Ready Steady Go, au creat o atmosferă unitar-colaborativă de învățare și implicare printre adolescenți, îmbinând distracția și pasiunea cu devotamentul pentru diseminarea cunoștințelor specialiștilor, în funcție de domeniul de competență, contribuind astfel la creșterea gradului de conștientizare și identificare al pericolelor, riscurilor și tipurilor de riscuri generate de potențiale situații de urgență. Unul dintre scopurile principale ale campaniei de informare este acela de a sublinia rolul crucial pe care serviciile de urgență îl au în comunitate, oferindu-le tinerilor sfaturi utile cu privire la siguranță, sănătate și bunăstare socială, ceea ce formează, în general, o atitudine preventivă.

Învățare Interactivă: Evenimentul a fost departe de a fi o lecție convențională. În schimb, s-a desfășurat ca o experiență imersivă, în care liceenii au fost încurajați să participe activ și să interacționeze cu profesioniștii serviciilor de urgență. Pornind de la demonstrații practice a unității canine de intervenție, diverse presiuni de refulare a apei, manevre de resuscitare cardio-pulmonară și a poziției laterale de siguranță, la observarea îndeaproape a autospecialelor alături de echipamente din dotarea specifică și până la dezbateri ale codului penal și procedură penală alături de respectarea regulilor de circulație, fiecare activitate a fost meticulos concepută pentru a oferi o combinație a sentimentului de entuziasm cu importanța educației. Tinerii au abordat curioși oportunitatea de a învăța informații utile cu privire la tematica zilei, obținând la final o perspectivă de ansamblu asupra lumii în pași rapizi a serviciilor de urgență.

Întâlniri și Discuții: Unul dintre momentele cheie ale vizitei a fost șansa liceenilor de a purta conversații cu pompieri militari, medici, asistenți, polițiști și jandarmi. Depășind barierele eventualei timidități, aceste schimburi informale au permis adolescenților să observe latura umană a specialiștilor de la 112, cultivând empatie, admirație și respect pentru devotamentul față de profesia aleasă. Prin perspectiva profesională, reprezentanții serviciilor de urgență sălăjene au pictat un tablou viu al provocărilor și recompenselor inerente domeniului specific de activitate. Mai mult decât atât, discuțiile despre importanța rezilienței comunității au evidențiat rolul important pe care fiecare individ îl joacă în protejarea bunăstării celorlalți, încurajând astfel participarea tinerilor, în mai mare măsură, în activitățile de gestionare a situațiilor de urgență.

Conștientizarea Siguranței: Pe lângă evidențierea curajului reprezentanților serviciilor de urgență sălăjene, campania de informare a servit ca o oportunitate de a informa tinerii în mod corect cu privire la funcționalitatea întregului sistem operațional 112. Atelierele pregătite de către specialiștii serviciilor de urgență sălăjene, au oferit diverse informații cu privire la modalități de prevenire a incendiilor, acordarea suportului vital de bază (BLS) și consecințele ce pot apărea în urma luării unor decizii greșite, au echipat tinerii cu abilități practice care să-i poată ghida în cazul în care va fi nevoie, pregătindu-i să acționeze corespunzător, cu încredere și calm, în potențiale situații de urgență.

Încurajarea Liderilor de Mâine: Ca element fundamental, Campania de Informare Interactiv-Distractivă “Ziua Serviciilor de Urgență” nu se limitează doar la diseminarea și transmiterea cunoștințelor, ci contribuie la cultivarea unei generații de cetățeni tineri, proactivi și responsabili din punct de vedere social. Prin promovarea unei mentalități care susține siguranța, respectul și sprijinului reciproc, se dorește ca această metodă alternativă să aducă un plus de valoare la echiparea liceenilor cu elemente cheie de care au nevoie pentru a prospera într-o lume imprevizibilă. Lecțiile învățate din vizita reprezentanților serviciilor de urgență sălăjene se răspândește dincolo de sala de clasă, servind drept informații fundamentale care îi vor ghida pe tineri odată ce își vor începe propria călătorie spre maturitate.

 Pe această cale, inițiatorii Proiectului Comunitar Ready Steady Go doresc să transmită:

“Pe măsură ce ecoul entuziasmului și al învățării răsunau în sincron, un lucru a devenit clar – educația nu se limitează doar la manuale și lecții clasice, ci se răspândește în societatea vibrantă, oferindu-ne experiențe unice care ne modelează viața, personalitatea și dezvoltarea. Vizita de astăzi a serviciilor de urgență sălăjene, prin devotamentul și profesionalismul tuturor celor prezenți, au exemplificat puterea colaborării unitare dintre serviciile de urgență, unități educaționale și comunități, în pregătirea și încurajarea tinerilor ce vor deveni mai încrezători nu doar ca oameni, ci și ca lideri capabili, plini de compasiune, pregătiți corespunzător, cu potențialul de a deveni membri valoroși ai societății noastre, indiferent de profesia aleasă.

Cu această ocazie exprimăm deosebitele mulțumiri către specialiștii serviciilor de urgență sălăjene pentru pasiunea, devotamentul și profesionalismul cu care au reprezentat, fiecare, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Menumorut Voievod” Sălaj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj și Serviciul de Ambulanță Județean Sălaj. Felicitările noastre se îndreaptă, de asemenea, și către adolescenții participanți pentru curiozitatea și entuziasmul demonstrat astăzi. Vă dorim tuturor mult succes în continuare, în siguranță!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *