Europarlamentarul Cristian Terheș arată cu cifre câte beneficii aduce României energia produsă pe cărbune

E 25-02-2021, ora 03:04:12, iar Romania consuma 6424 MW/ora curent si produce 5851 MW, trebuind sa importe in acest moment 568 MW/ora (8%).
Din cei 5851 MW/ora produsi de Romania, 21.64% e energie produsa pe carbune, iar „energia regenerabila” e 1.43% eoliana si 0% solara (normal, daca e noapte).
Comisarul european Frans Timmermans a cerut Romaniei zilele trecute sa renunte total la energia pe carbune (21.64% in acest moment) si sa treaca pe „energie regenerabila” (1.43%). Pana cand se face tranzitia totala, Timmermans zicea sa se treaca de pe carbune pe gaz prima data.
Cum am spus intr-o postare anterioara, daca scoti carbunele din acest mix energetic, cu ce umpli locul ramas de 21.64%?
E clar ca „regenerabilele” nu pot acoperi necesarul la aceasta ora.
Mai multa energie hidro si nucleara nu e de unde produce, pentru ca baraje noi nu se mai fac, iar noi reactoare la Cernavoda se vor face peste 10 ani cel putin.
Energia pe biomasa e generata, in general, prin arderea lemnului. Banuiesc ca nu vrea Timmermans sa ne taiem padurile cate au ramas sa le bagam pe foc sa facem curent.
Ar mai ramane energia pe hidrocarburi, adica gaz sau pacura.
Pacura nu prea mai avem pentru ca am vandut zacamintele pe nimic iar rafinariile le-am inchis si vandut/taiat la fier vechi. Deci ar trebui sa cumparam pacura de la altii.
Gazul si pe care-l folosim acum nu e tot de la noi, trebuind sa importam pentru a ne acoperi consumul. Majoritatea gazului ce in Romania vine din import e din Rusia, fie ca vine direct, fie facand ocol prin tari UE. Romania, insa, plateste cel mai mare pret pe metru cub de gaz rusesc, prin urmare orice crestere a importului de gaz din Rusia inseamna mai multi bani pentru regimul Putin.
In concluzie, il intreb pe Timmermans si pe altii care sustin inchiderea sistemului termoenergetic pe carbune din Romania: pe ce facem 21.64% energie din necesarul de azi daca inchidem minele si sectorul termoeneegetic pe carbune?
Uitati-va la graficul de mai jos si trageti concluzia. Trebuie sa fii tradator de tara sa vrei sa-ti distrugi sectorul termoenergetic pe carbune ca sa fii mai dependent de gazul rusesc sau de curentul produs de altii.
––
Aici gasiti live sursele de energie la minut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *