Europarlamentarul Daniel Buda anunță subvenții consistente pentru fermierii români în 2022

Subvenții consistente pentru fermierii români în anul 2022, dă asigurări europarlamentarul PNL & EPP, sălăjeanul Daniel Buda. 

✅ Subvențiile pe hectar, pe cap de animal și tona de lapte se acordă și în 2022 fermierilor și crescătorilor de animale din România. Plafonul alocat României pentru acest an pentru plățile directe este de 1.919.363.000 euro. Conform legii bugetului de stat pentru anul 2022, formele de sprijin, plin plăți directe sunt următoarele:

▶️ Schema de plată unică pe suprafață (SAPS), ce vizează acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, plătibilă o dată pe an și decuplată total de producție.

▶️ Ajutoarele naționale tranzitorii care se acordă fermierilor din sectoarele vegetal și zootehnic, ce au beneficiat de plăți naționale directe complementare în anul 2013.

▶️ Plăți de înverzire ce sunt condiționate de aplicarea practicilor agricole benefice pentru climă și mediu, plafonul alocat acestora fiind de 30% din plafonul național anual. Exemple de astfel de practici: diversificarea culturilor, limitarea amprentei de carbon a agriculturii, protejarea conservarea biodiversității etc.

▶️ Plata redistributivă, care se acordă gradual, pentru primele 30 ha ale exploatației agricole, indiferent de mărimea acesteia sub forma unei plăți anuale. Aceasta se acordă pe două niveluri, iar mărimea plăților stabilite pe cele două niveluri, vor contribui la comasarea terenurilor și constituirea de ferme peste 5ha.

▶️ Plata pentru tinerii fermieri, sub forma unei plăți anuale fermierilor care nu au mai mult de 40 de ani în anul depunerii cererii de plată și care se stabilesc pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef de exploatație sau care s-au stabilit deja în cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul Schemei de plată de bază sau al Schemei de plată unică pe suprafață.

▶️ Sprijinul cuplat, acordat sectoarelor și producțiilor importante din motive economice, sociale și de mediu, care se pot afla în anumite dificultăți sau pentru crearea unui stimulent spre menținerea nivelurilor de producție actuale ale acelor sectoare.

▶️ Schema pentru micii fermieri, cu un cuantum de maximum 1250 euro, pentru care fermierii vor fi obligați să păstreze cel puțin un număr de hectare eligibile ce corespunde numărului de drepturi la plată deținute sau declarate în 2015.

Subvențiile APIA sunt destinate fermierilor activi și este foarte important ca aceste plăți să fie direcționate către producătorii activi, care aduc rezultate în mediul agricol. Plățile directe reprezintă centura de siguranța pentru fermieri, instrumente care, dacă sunt folosite corespunzător, vor aduce numeroase beneficii acestui sector.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *