Femeia săracă bătută de un șofer de microbuz a fost condamnată la amendă sau închisoare, iar bărbatul a primit cu suspendare

Victima „a generat indignare și temere printre călători”, a motivat instanța din Zalău.

Este vorba despre cazul de la Zalău, din 2019, care a fost viral pe net și a șocat opinia publică: o femeie romă, care venea de la spital cu copiii, n-a fost lăsată de șofer să se urce și, pentru că a protestat, a fost bătută cu o coadă de mop, în fața tuturor călătorilor, în autogară. Reporterii au urmărit cazul, care a ajuns la prima sentință, nedefinitivă.

Florica Moldovan va avea de achitat o amendă în cuantum de 1.800 de lei, transformată în 180 de zile de închisoare în caz că nu o va plăti.

Marius Filip, cel care a lovit-o cu o coadă de mop, a scăpat doar cu suspendare.

Înregistrarea cu un șofer de microbuz surprins în timp ce lovește cu o coadă de mop o femeie cu un bebeluș în brațe, sub ochii celuilalt copil, a stârnit numeroase reacții în spațiul public în aprilie 2019. Libertatea a mers atunci pe urmele filmului care a șocat opinia publică. Ziarul a relatat cazul pe larg.

Cu sacoșa de medicamente în mână

Victima era Florica Moldovan, o tânără de etnie romă de 25 de ani, mamă a cinci copii. Venise în Joia Paștilor cu doi dintre ei la spital, Medicul le-a prescris tratament, apoi a trimis-o cu ei acasă. Nu avea bani pentru rețetă, însă o farmacistă, fiindu-i milă de copii, i-a plătit pastilele și siropurile.

Cu sacoșa de medicamente în mână, cu unul dintre copii în brațe și celălalt pe lângă ea, Florica a mers în autogară pentru a lua un microbuz spre casă. Era seară, când a ajuns pe peron și a încercat să urce în mijlocul de transport. Șoferul firmei Tur Cento Trans nu a vrut să o primească. De aici a început întreg scandalul.

Florica l-a înjurat și l-a blestemat, iar bărbatul a coborât și a lovit-o de mai multe ori cu coada de la mop, fără ca vreunul dintre călătorii din autogară sau din microbuz să intervină.  Unul dintre ei a filmat întreaga scenă. Înregistrarea de 15 secunde a fost distribuită pe rețelele sociale, iar în scurt timp s-a viralizat.

Din victimă, acuzată

Începută după plângerile înaintate de Florica și două organizații care apără drepturile romilor din România, ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău a durat mai bine de un an.  Într-o primă fază, șoferul de microbuz Marius Filip – un polițist pensionar- a fost inculpat pentru purtare abuzivă și tulburarea liniștii publice. După audieri și vizionarea înregistrărilor, procurorii au decis să o pună sub acuzare și pe femeia de 25 de ani, pe motiv că ea a fost cea care a provocat conflictul și că a tulburat liniștea publică.

Așa se face că, la finalul anchetei, Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău a dispus trimiterea în judecată atât a lui Marius Filip, cât și a Floricăi Moldovan.

În fața judecătorilor, Filip a recunoscut acuzațiile, cerând să fie judecat prin procedura simplificată. Florica, în schimb, și-a susținut nevinovăția, spunând că a fost victima nu doar a unei agresiuni, ci și a discriminării. Tânăra a declarat că, deși mai erau locuri libere, șoferul nu a primit-o în microbuz doar pentru că era de etnie romă.

Călătorii au confirmat că erau locuri goale și că ei cred că nu a primit-o că era romă

În sala de judecată au fost audiați mai mulți martori. O parte dintre ei au declarat că percepția lor a fost că femeia nu a fost primită în microbuz pentru că era romă. În plus, oamenii au susținut că locurile din autobuz nu erau complet ocupate, șoferul preluând ulterior călători.

Imaginile camerelor de supraveghere din autogară au surprins de altfel o femeie urcând în autobuz după ce șoferul o refuzase pe Florica.  Judecătorii i-au dat crezare șoferului, care a invocat că microbuzul era plin.

Judecătorii resping discriminarea: „Simple speculații”

„Deși au existat martori care au indicat că presupunerea lor este în sensul că inculpatul a acționat din cauza originii etnice a persoanei vătămate, aceste afirmații au reprezentat simple speculații ale acestora, nebazate pe elemente faptice. Chiar luând în considerare poziția martorilor, niciunul nu a indicat că actele de violență exercitate de inculpat ar fi fost motivate de rațiuni de discriminare, ci doar faptul că nu a permis pătrunderea persoanei vătămate în microbuz”, au motivat magistrații Judecătoriei Zalău.

„O bubuitură puternică” ce a speriat călătorii

În legătură cu femeia surprinsă urcând în microbuz după ce Florica a fost refuzată, judecătorii au dedus că respectivul călător avea deja bilet sau abonament achiziționat deoarece a urcat în mijlocul de transport fără a avea niciun bagaj asupra sa. De altfel, șoferul a susținut că omul care a urcat ulterior pe traseu avea abonament și de aceea i-a permis accesul.

Potrivit datelor comunicate de societatea de transport, în seara incidentului, microbuzul, care avea o capacitate de 22 de locuri, a transportat 23 de călători (7 abonamente şi 16 bilete de călătorie).

Reacția Floricăi, după refuzul șoferului de a o primi în microbuz, a fost considerată de judecători exagerată, aceștia considerând că femeia este vinovată de tulburarea liniștii și ordinii publice. Judecătorii au invocat că prin limbajul folosit, Florica a stârnit temere și indignare printre persoanele care au asistat la incident și trebuie pedepsită pentru asta. În plus, a lovit microbuzul cu plasa de medicamente,  „o bubuitură puternică”, în opinia instanței, resimțită de toți călătorii.

Motivare Judecătoria Zalău: Instanţa constată că inculpata a fost cea care a generat conflictul prin afirmaţiile sale verbale, iar mai apoi prin lovirea puternică a microbuzului, creând astfel premisa evenimentului nefericit. Chiar dacă frustrarea sa a fost generată de refuzul inculpatului de a-i permite accesul în microbuz, acest fapt nu este în măsură să justifice manifestarea explozivă a acesteia. 

Pedepsele

Florica Moldovan a fost găsită vinovată pentru tulburarea liniștii și ordinii publice și a fost condamnată la plata unei amenzi în cuantum de 1.800 de lei, transformată în 180 de zile de închisoare în caz că nu o va achita. În plus, tânăra a fost obligată să plătească și 800 de lei cheltuieli judiciare.  În urma loviturilor primite, Florica Moldovan a avut nevoie, potrivit certificatului medico-legal, de 3-4 zile de îngrijiri medicale. Judecătorii au decis că șoferul Marius Filip este vinovat atât de purtare abuzivă, cât și pentru tulburarea liniștii publice.

„Deşi nu acţiunea sa a fost cea care a iniţiat tulburarea ordinii şi liniştii publice, modalitatea în care acesta a acţionat a creat mai multă indignare în rândul observatorilor. Prin acţiunea sa a contribuit la crearea unei stări tensionate în comunitate. Nu este de pierdut din vedere nici faptul că incidentul a ajuns în presă, fiind de natură să creeze și mai multă indignare la nivel public”, se arată în motivarea instanței.

Pentru faptele sale, fostul polițist Marius Filip a fost condamnat la un an și zece luni de închisoare cu suspendare, fiind obligat să respecte un termen de supraveghere de doi ani.

Hotărârea Judecătoriei Zalău, pronunțată pe 22 iunie, a fost contestată atât de Florica Moldovan, cât și de Marius Filip. Dosarul a fost înaintat Curții de Apel Cluj-Napoca, acolo unde în toamnă va începe judecarea apelurilor.

Discriminarea de la 112 „nu face obiectul procesului”

După ce a fost lovită de șoferul de microbuz, Florica Moldovan a sunat la 112, însă nu a primit ajutor din partea autorităților. Ba mai mult, a fost jignită și înjurată de operatoarea STS.

Operatoarea 112 s-a adresat femeii bătute și martorei acesteia cu apelativul „ciori”, le-a cerut să încheie cu „țigănia asta” și a terminat discuția cu „Trăzni-v-ar! Du-te dracu!”.

După ce Libertatea a publicat înregistrarea apelului la 112, Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat suspendarea operatoarei, care ulterior și-a dat demisia.

În timpul procesului, Florica a vorbit instanței despre discriminarea de care a avut parte atunci când a sunat la 112, însă instanța a invocat că „această împrejurare nu face obiectul cauzei supuse judecăţii”.

Sursa Libertatea

One thought on “Femeia săracă bătută de un șofer de microbuz a fost condamnată la amendă sau închisoare, iar bărbatul a primit cu suspendare

  1. Vai si amar, da el o lovea in fata copiilor pentru asta nu plateste barbatu este exclus ca a lovit o de fata cu copii ce aducatie buna au romanii
    Ori cine ai fi ori ce ai face o femeie nu se loveste putea frumos sa o lase acolo sa zbiere sa i inchida usa in nas evita bataia dar el sa se afirme cine este el ca o loveste ca este de etnie roma
    Ieftin a scapat
    Sa speram ca dumnezeu o va scapa de inchisoare si el va primi ce este corect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *