Focar de trichineloză! 10 sălăjeni au fost la un pas de moarte după ce au mâncat carne de porc infestată

În data de 28 decembrie 2021, DSP Sălaj a notificat DSVSA Sălaj despre faptul că un bărbat din Zalău este internat la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Zalău ca suspect de trichineloză în urma consumului de carne și preparate provenite de la un porc cumpărat din Fântânele Rus, comuna Rus. Numitul M. A. a relatat că și ceilalți cetățeni care au consumat din porcii care au fost sacrificați din exploatația E. D. au prezentat semne similare și s-au deplasat din proprie inițiativă la spital unde s-a pus suspiciunea de trichineloză. Au consumat din carnea infestată: membrii celor trei familii și o rudă cu domiciul în Zalău, respectiv 14 persoane.

Din cele 14 persoane consumatoare de carne de porc, 10 persoane au fost confirmate cu infecția trichineloză.

Trichineloza sau trichinoza este o boala parazitară, contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conține larvele infestante a unui nematod vivipar din genul Trichinella spiralis sau cu specii inrudite de Trichinella.

Trichineloza poate fi mortală la om dacă nu se tratează în cel mai scurt timp.

A fost identificată cantitatea de 128,5 kg, 154 kg și 135 kg carne de porc, slănină și preparate din carne, au fost recoltate probe de mușchi scheletici și preparate în vederea examenului de laborator. Restul produselor și cărnii fiind sigilate și puse sub sechestru/reținere oficială.

La data de 28 decembrie LSVSA Sălaj a emis buletinul de analize cu rezultat pozitiv la trichinella spp. prin metoda digestiei artificiale, iar in data de 29 decembrie s-au emis alte trei buletine de analiză. La aceeași dată MVO al CSVSAO Ileanda se deplasează la exploatația E. D. din Fântânele Rus, în care au crescut și s-au sacrificat porcinele de la care provine carnea și produsele diagnosticate cu trichineloză, unde constată că în exploatație nu mai există porcine, și că proprietarul împreună cu membrii familiei au consumat din carnea și produsele provenite din unul din porcii sacrificați. Tot în aceeași zi s-a constatat că și membrii familiilor lui M. S. și C. A. au consumat din carnea provenită de la celelalte suine incriminate, aspecte consemnate în ancheta epidemiologică. S-a întocmit ancheta epidemiologică, s- declarat trichineloza și programul de măsuri.

Carnea și produsele în cantitate de 412,5 kg provenite de la porcii cu trichineloză a fost incinerată și îngropată prin grija DSVSA Sălaj.

Se interzice consumul de carne de porc domestic și carne de mistrț fără efectuarea examenului trichineloscopic.

Se interzice porționarea, tranșarea, mistreților vânați până la comunicarea rezultatului de laborator efectuat în direcția trichinelozei, iar aluirea probelor de laborator se va efectua în cel mai scurt timp.

Cetățenii care dețin porcine în gospodăria proprie trebuie să realizeze mai multe activități de prevenire pentru bunăstarea animalelor, respectiv deratizarea cotețelor și igienizarea acestora, să realizeze tratamente de antiparazitare cu medic veterinar la fiecare porc măcar de 2 ori pe an.

One thought on “Focar de trichineloză! 10 sălăjeni au fost la un pas de moarte după ce au mâncat carne de porc infestată

  1. Pacienții cu trichineloza au fost internați la secția boli interne care preia cazurile de infecțioase non covid,secția de infecțioase fiind suport covid Anchetați mai bine informațiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *