Fort Silvan din Camăr, fortăreața viticulturii din Sălaj, regiunea Transilvania

Producția de struguri și vinuri în Camăr, județul Sălaj, are o tradiție datând din cele mai vechi timpuri. Jurnaliștii de la Monitorul de Sălaj au vizitat crama Fort Silvan, unde mai multe generații ale familiei Szoboszlai sunt implicate în viticultură.


Zona Sălajului are o lungă tradiție a viei și vinului, dar tendințele de evoluție ale climei la care se adaugă progresul făcut in viticultura și vinificație fac ca viitorul acestei zone viticole să fie foarte promițător. Acesta a fost și motivul pentru care am decis să plantăm viță de vie pe pantele însorite ale Camărului, sat aflat la poalele Măgurii Șimleului. Via este cultivată la liziera pădurii, acolo unde zona oferă o priveliște de vis asupra întregii văi.

Crama, cu o arhitectura unică, a fost construită din piatră și acoperită cu pământ. Are forma literei „U”, cu două intrări – ieșiri, fiecare latură având câte 25 metri.

Suprafața cultivată: total 33,5 hectare, din care 27,5 plantate in 2012 și 6 hectare plantate in 2015.

Soluri: brune de pădure, podzolice, acide, argiloase în substraturi.
Expoziția plantației: sudică

Soiuri de struguri: Fetească Regală, Riesling Italian, Muscat Ottonel, Traminer, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră, Cadarcă.

Familia Szoboszlai a început să producă vin în 2012. Inițial, 1.200 de fire de viță de vie au fost plantate în podgoria familiei doar ca un hobby, dar le-a plăcut ideea atât de mult încât au plantat în cele din urmă 27 și apoi 36 de hectare de vie, și de atunci nu a mai existat nicio oprire.

Potrivit lui Györk Szoboszlai, recolta este pentru ei cea mai interesantă zi a anului. În fiecare an, se anunță în sat că este posibil să mergi și să culegi struguri pentru ei, iar după terminarea orelor de lucru, toată lumea poate duce acasă câte ciorchini dorește. Oamenii din sat merg mai ales la această recoltă, deoarece atmosfera este foarte bună, cântă, culeg struguri și, în cele din urmă, servesc un prânz mare împreună.

Poziționarea geografică dealungul paralelei 47 latitudine nordică și ambiția temerară de a produce vinuri într-un climat răcoros, sunt elementele definitorii ale proiectului Fort Silvan. Fort Silvan reprezintă astfel, „fortăreața” care apără limita nordică a viticulturii românești.

Viile Fort Silvan sunt cultivate într-un climat răcoros la limita nordică a viticulturii, dincolo de Paralela 47, unde strugurii ajung la maturitate și acumulează arome mult mai lent.

Vinurile rezultate sunt complexe și echilibrate, cu o aciditate ridicată și un pronunțat caracter mineral. Acest lucru le face să fie ideale pentru a fi servite alături de cele mai diverse preparate culinare cărora le accentuează savoarea.

Podgoria este situată sub pădure, cu vedere la întreaga vale. Pivnița de vinuri este o structură în formă de potcoavă construită adânc pe deal, utilizată pentru maturarea și depozitarea vinurilor și organizarea de degustări de vinuri. Pensiunea Fort Silvan a fost, de asemenea, extinsă, iar crama sa a găzduit Concursul de vinuri transilvane din 2018.

Pensiunea are porțile deschise pentru toată lumea. Așezată lângă plantația de vie, mare și impozantă, are 10 camere duble, toate cu baie proprie, 2 suite spațioase, sală de protocol, sală de evenimente pentru maxim 200 persoane, bucătărie modernă, cramă proprie, vinotecă și parcare pentru clienți. Zona este ideală pentru odihnă și recreere, departe de zgomotul orașului, în mijlocul naturii, atât pentru turiști cât și pentru evenimente cum ar fi nuntă, botez, zi de naștere, team building. Personalul nostru vă stă la dispoziție pentru a vă îndeplini toate cerințele.

Camăr este a treia așezare din județul Sălaj, unde s-a desfășurat competiția de vinuri, iar vineria italiană Riesling din Fort Silvan din 2016 a fost aleasă drept cel mai bun vin câștigător al premiului Campion al competiției.

Vinul Fort Silvan merlot baricadat se numără printre cele mai bune 100 de vinuri din România, iar Traminerul a câștigat premiul pentru cel mai bun traminer din 2017 – am aflat de la Györk Szoboszlai.

Potrivit acestuia, competiția de vin este, de asemenea, un bun exemplu: producătorii de vin de aici din Transilvania și România pot dovedi că vinificația din Sălaj are o tradiție și un drept de a exista.

Cel mai modern Centru Spa din Sălaj se construiește la Pensiunea Fort Silvan

Ca și o noutate pentru cei care sunt interesați de o vizită la „fortăreața” vinului din județul Sălaj, țin să precizez că proprietarii Fort Silvan au demarat deja construirea unui centru spa ultramodern, care va întregi oferta de distracție și petrecerea timpului liber. Astfel, pe lângă tradiționalele plimbări prin împrejurimi, vizita cramei și degustările „delicioase” de vin premium, dar și un meniu bogat cu mâncăruri tradiționale, Pensiunea Fort Silvan va pune la dispoziția clienților probabil cel mai modern centru spta din județul nostru.

One thought on “Fort Silvan din Camăr, fortăreața viticulturii din Sălaj, regiunea Transilvania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *