Grupul Proiectura – OptGroup în 2023 și-a triplat numărul de angajați și a dublat cifra de afaceri

OPTGroup, una dintre companiile clujene pe zona de proiectare și construcții de infrastructură, civile și electrice, a avut o creștere fulminantă în anul 2023. Triplarea numărului de angajați, creșterea cifrei de afaceri cu 50% și diversificarea serviciilor oferite sunt numai unele dintre realizările avute în anul trecut.

Din interviul acordat prestigioasei reviste Transilvania Business de ing. Ionuț Coman, fondatorul companiei, aflăm informații inside depre piața construcțiilor, într-un an foarte volatil care se anunță în 2024.

 Cum ați caracteriza evoluția grupului dvs. de firme în anul 2023? Financiar, dezvoltare, HR.

Ca evoluție a grupului Proiectura – OptGroup, un aspect important este reprezentat de triplarea numărului angajaților în anul 2023, ajungând astăzi la peste 35 de colegi. Această bornă ne arată adevărata creștere, care vine din resursa umană pregătită și profesionistă. În plus, odată și cu infuziile de capital, cifra de afaceri a grupului a depășit cu aproximativ 50% cifrele din anul precedent.

La finele anului trecut, firma OptGroup câștiga primul proiect mare de furnizare și montaj al sistemului de parapete pentru centura municipiului Sfântu Gheorghe.

Tot în 2023, iau naștere două noi divizii în cadrul companiei, cele de lucrări civile și electrice, iar odată cu invesțiile în achiziția de noi echipamente perfomante de bătut stâlpi și montat parcuri fotovoltaice, am ajuns să fim instalatori pentru companii mari precum E.ON România.

Ce perspective financiare aveți pentru anul 2024?

Putem spune că perspectivele sunt bune pentru anul care tocmai a început. Divizia de civile aduce, pentru prima dată, necesitatea angajării unor arhitecți, aspect care aduce după sine deschiderea a două noi birouri: unul la Timișoara și celălalt la București.

Anul 2024 a început în forță, având de trei ori mai multe contracte semnate, care sunt în derulare în acest moment (atât pe partea de proiectare, cât și pe zona de  furnizare materiale), dar și recunoașterea brandului pe piața din România.

Marii constructori de autostrăzi din România au început să ne invite la masa negocierilor pentru furnizarea și montajul de parapete metalice pentru siguranța rutieră.

Cum vedeți perspectivele pieței de construcții/infrastructură în următorul an?

Piața de construcții suferă acut de lichiditate, finanțarea fiind subiectul TABU al anului 2024. Deși sunt proiecte foarte multe, majoritatea beneficiarilor întâmpină probleme când vine vorba de achitarea facturilor, în special pe proiectare, asta în considerentul în care se dechid noi linii de finanțare.

Aceasta situație pune producătorii și furnizorii de materiale, dar și prestatorii de servicii să se transforme indirect în finanțatori (avem facturi de prestări servicii, care nu au fost achitate de mai bine de jumătate de an).

Cum veți contracara lipsa de predictibilitate legislativă și cea a livrării din Asia a materialelor/echipamentelor?

Produsele din China sunt pe piața din Europa de mai bine de 10 ani de zile, iar acum producția pare să se fi mutat în Turcia. Într-o piață competitivă, trebuie doar avută grijă la calitate.

Tehnic, ne cunoaștem foarte bine produsele, iar prețurile pe care le avem sunt competitive cu ale oricărui alt producător sau distribuitor din piață.

Lipsa predictibilității legislative este o consecință a tuturor evenimentelor din ultimii ani. Așa cum știm cu toții, România are nevoie de capital, multe companii și instituții publice sunt astăzi în blocaj financiar.

Noi, românii, avem așteptări foarte mari, ne dorim cu toții cât mai rapid autostrăzi, canalizări, clădiri eficiente. Ceea ce trebuie conștientizat este că pe noile linii de finanțare, a crescut mult  cofinanțarea din partea românească. Bani care uneori nu sunt disponibili, iar piața bancară nu oferă astăzi multe opțiuni rentabile. Trebuie să fim conștienți că un sac, din care doar iei și nu pui la loc, se va goli rapid.

Trebuie să punem umărul cu toții să găsim cele mai bune soluții pentru afacerea noastră, astfel încât viitorul pe care-l clădim pentru generațiile următoare să fie unul durabil!

Un scurt sfat pentru antreprenori, ce acțiuni să facă pentru a se dezvolta în  2024.

Ca un sfat pentru antreprenori, mai ales cei la început de drum: în vremuri grele, de fiecare dată să căutați să simplificați lucrurile. Dacă vă țineți de linia începută, drumul drept și simplu, aveți mai mici șanse să greșiți și să vă pierdeți orientarea.

Sursa text: www.transilvaniabusiness.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *