Guvernul a deblocat posturi și permite angajarea a 7.600 de cadre medicale

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că Guvernul a aprobat deblocarea a 7.600 de posturi de medici și personal medical. Decizia vine după ce, inițial, Guvernul blocase orice angajare nouă în sistem, pentru a reduce cheltuielile bugetare.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat la finalul ședintei de guvern din 11 ianuarie că Executivul a aprobat deblocarea a 7.600 de posturi în sistemul sanitar pentru 2024.

„Au fost aprobate de Guvern două memorandumuri, unul propus de Ministerul Sănătăţii, pentru spitale din subordinea ministerului, unul propus de Ministerul Dezvoltării, pentru spitale aflate în subordinea autorităţilor locale. În total, a fost aprobată scoaterea la concurs a peste 7.600 de posturi”, a spus ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a precizat că au fost scoase la concurs toate cele 2.500 de posturi de medic solicitate de unităţile sanitare din România.

Ministrul a mai spus că 365 de persoane să poată fi angajate prin concurs la serviciile de Ambulanţă.

„Unităţile sanitare care au solicitat scoaterea posturilor la concurs să demareze imediat aceste proceduri, odată cu aprobarea memorandumului […] Rugămintea mea este să facă acest lucru cât mai repede”, a mai spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a mai anunţat că, de la 1 ianuarie 2024, toate posturile eliberate prin ieșirea la pensie sau plecarea din sistem a angajaților pot fi scoase la concurs fără memorandum.

Guvernul a decis la sfârșitul anului 2023 blocarea posturilor din sectorul sanitar, ca măsură de reducere a cheltuielilor bugetare. Totuși, guvernul stabilea că directorii unităților sanitare pot cere permisiunea de a face angajări strict necesare prin memorandumuri adresate ministerului Sănătății.

Înainte de ședința de guvern, premierul Marcel Ciolacu declara că Executivul are bani pentru plata salariilor pentru posturile din sistemul de sănătate deblocate.

„Ministerul Sănătăţii are în acest an un buget cu peste 40% mai mare decât în 2023”, a declarat premierul Marcel Ciolacu care a adăugat:

„Bani avem, dar corect este să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios, adică serviciile prestate efectiv să primeze în faţa plăţii pe liste de pacienţi, adică pentru nişte nume puse pe o hârtie”.

Decizia de deblocarea a 7.600 de posturi vine după ce reprezentanții marilor spitale au declarat că la nivel național e nevoie de 15.000 de medici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *