Guvernul Cîțu a picat la moțiunea de cenzură depusă de PSD, cu voturile USR și AUR

Moţiunea de cenzură a trecut, marţi, iar premierul Florin Cîţu a fost demis cu 281 de voturi, moment în care s-au auzit aplauze în plen. Guverul Cîţu va rămâne intermar până la învestirea unui nou Executiv.

Dintre cei șapte parlamentari sălăjeni prezenți în Parlament la momentul votului moțiunii de cenzură, au votat pentur demiterea Guvernului Cîțu doar trei parlamentari de Sălaj, respectiv deputatul USR, Alin Prunean, deputatul PSD Florian Neaga și senatorul USR, Cosmin Viașu.

Prezenți în sală și care nu au votat sunt parlamentarii PNL Bode Lucian, Liviu Balint, dar și parlamentarii UDMR, Seres Denes, Irina Kovacs.

Guvernul Cîțu a căzut cu un număr 281 de voturi din partea PSD, USR și AUR, dintr-un total de peste 300 de parlamentari prezenți la momentul votului moțiunii.

Sălăjeanul Lucian Bode pierde și el fotoliile de ministru al Afacerilor Interne și cel al Justiției, astfel că rămâne un simplu deputat în Parlamentul României.

Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie demis era nevoie de 234 de voturi.

Ultimele calcule arătau că partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură, PSD-USR-AUR, strâng aproximativ 281 de voturi.

Astfel, Guvernul Cîţu a căzut, dar Guvernul Cîţu va rămâne intermar până la investirea unui nou Guvern. Nu există termen-limită, ca în cazul miniştrilor interimari, atunci când interimatul este de 45 de zile. Cabinetul Cîţu este al şaselea executiv demis, după revoluţie.

„USR a votat moțiunea. Parlamentarii au votat cu bilele la vedere.Toți parlamentarii USR au fost prezenți.

Moțiunea a trecut.Așteptăm ca PNL să vină cu o altă propunere de premier și ne așezăm la masa discuțiilor.

România are nevoie de un guvern cu puteri depline. Ne dorim ca reformele să aibă un calendar precis. Miniștrii noștri și-au făcut treaba, nu avem de ce să rediscutăm ministerele într-o viitoare negociere pentru a reintra la guvernare.

PNRR este deja adoptat și trebuie să fie o prioritate a programului de guvernare al viitorului guvern.

Dacă e nevoie, suntem gata să venim și noi cu propria noastră propunere de premier: Dacian Cioloș, în condițiile în care o astfel de propunere poate ajuta la reconstituirea coaliției cu PNL și UDMR.

Singura noastră opțiune de guvernare este refacerea coaliției cu PNL și UDMR. Excludem o guvernare cu PSD și AUR. Dacă PNL nu vrea să refacă coaliția, va trebui să formeze una cu PSD.

Cu AUR și PSD, nu avem nimic în comun decât faptul că și noi, și ei considerăm că Florin Cîțu trebuie să plece”, transmite senatorul USR, Cosmin Viașu. 

“Guvernul Cîțu a fost demis cu un scor fabulos – 281 de voturi! Este victoria voastră, a tuturor românilor!”, transmite președintele #PSD Marcel Ciolacu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *