Guvernul Ungar a trimis prin UDMR ajutoare importante pentru cele trei spitale COVID din județul Sălaj

Un alt transport de ajutoare din partea guvernului ungar, constând în trei ventilatoare, 200 de pachete de măști de ventilație neinvazive și 300 de cutii de medicamente Favipiravir (12.000 de medicamente), a ajuns vineri dimineață la Spitalul Județean de Urgență Zalău. În județ există trei unități spitalicești care tratează persoanele bolnave de Covid, respectiv Spitalul de boli pulmonare și infecțioase din Zalău, spitalele orășenești din Șimleu Silvaniei și Jibou.

Spitalul județean de urgență va se va ocupa de distribuirea pacienților și medicilor materiale și echipamente de protecție, în funcție de necesități.

La Zalău, lotul de ajutoare a fost înmânat managerului spitalului de către Lajos Mile, consulul general al Ungariei la Cluj. Acesta a precizat că noul lot a fost adus în România la cererea guvernului român și din dorința de a ajuta.

„Obișnuiam să spunem că la necaz poți recunoaște un prieten și că cine ajută repede ajută de două ori, așa că guvernul maghiar a încercat să ajute cât mai repede. Ungaria este pregătită să ajute și considerăm că este de la sine înțeles că ne vom ajuta mediul înconjurător să treacă prin această criză cât mai repede posibil. Încercăm să ușurăm cât mai mult posibil povara asupra sistemului de sănătate românesc și sper din tot sufletul ca rata de vaccinare să se îmbunătățească și ca această situație dificilă să fie depășită cât mai curând posibil”, a declarat consulul general.

Lajos Mile le-a urat tuturor însănătoșire grabnică și și-a exprimat speranța că transportul de ajutoare va putea ajuta oamenii care trăiesc aici. El a mulțumit RMDSZ pentru contribuția sa, deoarece fără organizarea și ajutorul lor ar fi fost mai dificil să se asigure că transportul va ajunge la toate destinațiile.

Vorbind despre donație, parlamentarul Dénes Seres a spus că, la fel ca anul trecut, când situația sanitară din județul Sălaj era foarte gravă, guvernul maghiar a trimis de două ori ajutoare (măști, dezinfectanți), care au fost folosite în special în școli. La sfârșitul ultimului an școlar, copiii trebuiau să fie pregătiți pentru examenele de aptitudini și examenele de absolvire a școlii, astfel că aceste donații au fost esențiale atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

„Am fost foarte recunoscători atunci, și suntem recunoscători și acum, că în numele bunei vecinătăți și al solidarității am primit o donație din partea guvernului maghiar pentru îngrijiri medicale și tratamentul bolnavilor, ceea ce este un mare ajutor. În județul Sălaj, ca și în restul țării, rata de infecție este ridicată, în acest moment este de peste 7 la mia de locuitori, iar spitalele noastre nu pot trata pacienții decât în condiții dificile. Potrivit medicilor noștri, donația este vitală pentru pacienții din județul Sălaj, așa că mulțumim în numele sălăjenilor guvernului maghiar pentru sprijinul acordat”, a declarat deputatul Seres Denes – presedinte UDMR Sălaj.

Prezent la momentul sosirii ajutoarelor din Ungaria, viceprimarul Municipiului Zalău, Nicolae Fazakas, a declarat că: „Sunt bucuros si mulțumesc guvernului din Ungaria pentru ca este alături de noi in aceste vremuri grele de pandemie. Prietenul la nevoie se cunoaște, iar prin aceasta noua donație vecinii noștri au dovedit din nou ca le pasa de noi. Orice ajutor este binevenit in aceste vremuri, Donația pe care au făcut-o Spitalului Județean este foarte binevenita, de asemenea donații beneficiind și alte spitale din țara. Donația consta in aparatura medicală și medicamente. Speram ca pein acest ajutor sa trecem cât mai repede peste încercările la care suntem supuși in aceasta perioada”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *