HAOS pe Meseș în această dimineață. SDN Zalău luat prin surprindere de ninsoare
Azi noapte au fost înregistrate din nou temperaturi cu minus, iar ploaia s-a transformat rapid într-o ninsoare care s-a depus pe șosea. Dimineață șoferii care străbat Zalău spre Cluj, s-au invers, au avut probleme la urcarea/coborârea pe Meseș, semn că drumarii nu și-au făcut treaba.
Responsabil de întreținerea drumurilor naționale este SDN Zalău, condus de liberalul Aurel Bican. Este evident că muncitorii nu și-au făcut treaba după cum reiese și din postările apărute pe social media încă de la primele ore ale dimineții.
Poliția a emis un comunicat prin care informează șoferii să aibă grijă cum circulă pe drumurile din Sălaj, având în vedere condițiile meteo nefavorabile. Totodată, IPJ Sălaj reamitește că în aceste condiții, autoturismele trebuie să fie dotate cu anvelope corespunzătoare pentru sezonul de iarnă.
Poliţiștii rutieri sălăjeni le reamintesc conducătorilor auto ca, în condiţiile unui carosabil umed sau acoperit cu zăpadă, să adopte o manieră calmă de pilotare, evitând bruscarea comenzilor vehiculului. De asemenea, este absolut necesar să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare şi să respecte indicaţiile polițiștilor aflaţi în trafic.
În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie sau a fulgilor de zăpadă, folosirea luminilor de către ceilalţi şoferi reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege.
Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii, care trebuie să funcţioneze impecabil. Ștergeți parbrizul, luneta, geamurile laterale şi oglinzile retrovizoare exterioare de pelicula de gheaţă ce se formează pe timpul staţionării şi asigurați funcţionarea corectă a ştergătoarelor (de parbriz şi lunetă, după caz).
Un carosabil alunecos din cauza ploii, poleiului sau a stratului de zăpadă are ca efect diminuarea aderenţei pneurilor la sol şi, implicit, triplarea distanţei de frînare. În astfel de condiţii, evitați manevrarea bruscă a frânei de serviciu şi folosiți frâna de motor.
Adaptați permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei). De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule. Păstrați în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile.
Date fiind experienţa redusă şi riscul ridicat de implicare în evenimente rutiere nedorite, conducătorilor auto începători le este recomandat să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculelor în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari.
Totodată, recomandăm pietonilor să se deplaseze numai pe trotuar sau pe acostament, să evite pe cât posibil deplasarea pe partea carosabilă, să traverseze numai prin locurile maracate corespunzător, după o temeinică asigurare, ţinând cont de faptul că în condiţii de carosabil umed sau alunecos, spaţiul de frânare al autovehiculelor creşte simţitor.