Acțiuni ale polițiștilor de proximitate sălăjeni pentru prevenirea victimizarii persoanelor vârstnice

În perioada, 14 – 15 martie a.c., polițiștii de proximitate din cadrul Poliției Municipiului Zalău au desfășurat activități cu caracter preventiv la centrele destinate persoanelor vârstnice ,,Tinerețe fără bătrânețe” și ,,A doua familie” din cadrul Direcției de Asistență Socială Zalău, ocazie cu care le-au oferit acestora informații cu privire la factorii favorizanți ai infracțiunilor de furturi din locuință, modurile de operare cel mai frecvent utilizate de infractori, precum și cu privire la principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale.

În egală măsură, după ce au discutat și le-au distribuit vârstnicilor pliante informative cu recomandări preventive de urmat pentru a nu deveni victime ale infractorilor, polițiștii s-au bucurat de povețele acestora.

În cadrul discuțiilor purtate cu peste 60 de persoane vârstnice, polițiștii au venit cu exemple, în care persoane vârstnice au fost păgubite cu sume mari de bani, economii de-o viață, de către infractori ce bat la porţile oamenilor sub diverse pretexte, precum:

– vânzători ambulanţi ce oferă diverse bunuri spre vânzare;

– cumpărători care solicită achiziţionarea unor produse obţinute în gospodăria proprie precum băuturi alcoolice, nuci, lapte, brânzeturi, ouă etc.

– pretinși reprezentanţi ai unor instituţii publice ce oferă diverse servicii, informaţii sau ajutoare;

– persoane care solicită schimbarea unei bancnote de valoare mare în bancnote cu valoare mai mică;

– alte pretexte menite a facilita interacţiunea cu potenţiala victima şi comiterea infracţiunii;

Pentru a nu deveni victime ale infractorilor, polițiștii sălăjeni, vă recomandă:

– Nu primiţi persoane străine în curtea sau locuinţa dumneavoastră, indiferent de pretextul invocat de acestea. Este de preferat ca acestea să aştepte la poartă sau la uşă, timp în care acestea să fie încuiate.

– Nu intrați în vorbă cu necunoscuți și nu păstrați în casă sume mari de bani!

– Nu daţi informaţii legate de sumele de bani pe care le deţineţi, bijuterii, conturi sau depozite bancare, mai ales când aceste solicitări vă sunt adresate prin telefon, indiferent de persoanele care pretind a cere aceste informaţii!

– Nu primiţi bancnote, în lei sau valută, dacă nu aveţi posibilitatea de a le verifica autenticitatea.

– Nu vă lăsaţi păcăliţi să schimbaţi bancnote de valori mari. Acestea pot fi falsificate sau cei care vă cer să le schimbaţi urmăresc să observe unde vă ţineţi banii!

– Refuzaţi orice dialog cu persoane suspecte şi anunţaţi la 112 orice tentativă de fraudă!

Apelul de urgenţă, prin care ne găsiţi mereu la datorie,
este 112 – APEL DE URGENŢĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *